Što bi bilo kada bi se kućanice plaćalo? | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Što bi bilo kada bi se kućanice plaćalo?

Radionica Femininum tematizirat će feminističku političku ekonomiju te problem neplaćenog rada kao uvjeta društvene reprodukcije.

28.02.2014 , Rijeka - Sveučilišni kampus

Radionica će se održati u petak, 28. veljače, u 15 sati u prostoru "Akvarija" na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Radionicu će voditi doc. dr. sc. Ankica Čakardić, a tematizirat će feminističku političku ekonomiju te problem neplaćenog rada kao uvjeta društvene reprodukcije.  Promislite, što bi bilo kada bi se kućanice plaćalo?

Tema će u metodološkom kontekstu historijsko-materijalističke analize (Karl Marx) skicirati "ženski problem" u dvama različitim sistemima političke ekonomije, gdje se prvi referira na jugoslavensko samoupravljanje, a drugi se preko tzv. hrvatskog tranzicijskog perioda 90-ih sve do trenutne ekonomske krize i mjera štednje od 2009. naovamo tiče kapitalističkog načina proizvodnje koji se uspješno formira nakon prvobitne akumulacije kapitala u ratnoj Hrvatskoj.

Oba spomenuta sistema generiraju dvostruku opresiranost kao osnovni modus ženskog života koji se ozbiljuje kao utemeljenje društvene reprodukcije i proizvodnje znanja koja joj na specifičan način određuje sadržajni i formalni smisao (Pierre Bourdieu).

Kada je riječ o društvenoj/socijalnoj reprodukciji koja je za ovu temu ključni element unutar kojega raspravljamo o ženskom položaju unutar određenih proizvodnih odnosa, tada valja upozoriti na tvrdoglavu konzistentnost problema kućanskog i obiteljskog rada koji se kreće od njegovateljskog posla vezanog za djecu i starije, seksa kao rada (Antonio Gramsci) i njegovih bitnih potencijala koji reproduciraju radničku klasu do različitih oblika neplaćenih poslova u sferi doma (Alexandra Kollontai, Klara Zetkin, Rosa Luxemburg).

Podsjećamo, Femininum predavanja i radionice (u organizaciji Sveučilišta u Rijeci) namijenjene su poticanju društvene odgovornosti i feminističkog senzibiliteta. Prvenstveni je cilj obrazovati i potaknuti propitivanje kroz aktualnu, interesantnu tematiku koja nudi prostor raspravi kao i novim spoznajama. Svaku radionicu vodi nova profesorica/predavačica s novom temom.

Radionice su otvorene za sve zainteresirane, a stalnim i najaktivnijim polaznicama i polaznicima po završetku radionica uručit će se potvrde o pohađanju.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.02.2014