Što biste obukli da se vratimo u srednji vijek? | kulturpunkt

Što biste obukli da se vratimo u srednji vijek?

House of Flamingo predstavlja kostime iz desetljeća koja su napravile velike pomake u načinima odijevanja žena te vlastitu viziju stila budućnosti.

  • A
  • +
  • -

House of Flamingo je queer umjetnički kolektiv koji već 4 godine aktivno djeluje na zagrebačkoj nezavisnoj kulturnoj i queer sceni. Primarna je misija kolektiva stvoriti, osnažiti i proširiti drag kulturu i queer izvedbenu scenu u Zagrebu, ali i šire u čitavoj regiji. Svojim djelovanjem žele vratiti queer kulturu u prostor zajednice, kako bi odvojena od elitističnih kuratorskih prostora ponovno emancipirala i gradila zajednicu unutar društva u kojem su slobode rodnih te seksualnih identiteta i praksi na sve većem udaru. Tijekom svojeg djelovanja, inicijalna skupina Flamingosa proširena je na današnjih dvadesetak članica koje su podijeljene u različite segmente uključene u realizaciju jedne produkcije (producenti i koordinatori, drag performerice, dizajnerice, scenografi, tehničari, snimatelji, montažerke). Svaki segment predlaže ideje i koncepte u svojem polju. Sve ideje donose konsenzusom i smatraju da se najbolji rezultati postižu kada pojedinci rade zadatke koji im najviše leže. 

Galerija koju možete pogledati uz ovaj tekst još je jedan u nizu originalnih promotivnih materijala koje House of Flamingo stvara za aktualnu produkcijsku godinu. Ovog su puta in-House trandželi za zadatak imali, kroz kostime, predstaviti desetljeća koja su napravile velike pomake u načinima odijevanja žena. Prve su dvije kategorije utemeljene u 1920. i 1980. godinama prošlog stoljeća, dok su trećom kategorijom predstavile vlastitu viziju ženskog stila u budućnosti. Galeriju potpisuje House of Flamingo u suradnji s fotografom Matijom Pečekom, vizažisticama Kristinom Hošnjak, Petrom Sever, Ninom Pejnović i Samantom Mihaelom Šafran. Promotivno snimanje logistički je podržao Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

U kratkom periodu od osnivanja, House of Flamingo predstavio je malen, ali upečatljiv broj produkcija koje su ih etablirale kao vodeći i jedini drag queer kolektiv na ovim prostorima. Njihov će prvi veliki autorski projekt DRAGram (manifestacija posvećena edukaciji i prezentaciji međunarodne drag scene) u jesen ove godine doživjeti svoje treće izdanje, a za svega mjesec dana produciraju službeni zabavni program petnaeste zagrebačke Povorke Ponosa i Pride Weeka 2016, Pride Partycipaciju. Partycipacija je nastala prije sedam godina kao odgovor na nepostojeću queer klupsku scenu i sve češće ispade homofobije i transfobije u zagrebačkim klubovima, a ovo je druga godina da njenu produkciju potpisuje House of Flamingo. Pride Partycipacija: Queers of the Stone Age održat će se 11. lipnja u Klubu Močvara s početkom u 22 sata.

Ovogodišnjom temom reflektira rapidno propadanje društva koje nas okružuje i neandertalske političke igre koje pokušavaju ugušiti slobodu izražavanja i isključiti one koji su drugačije. Kao i uvijek, House of Flamingo poziva publiku da se poigra svojim identitetom i tako direktno sudjeluje u stvaranju atmosfere. Detaljne informacije o ulaznicama i programu pratite na službenom eventu.

House of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of FlamingoHouse of Flamingo
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.05.2016
Ulogirajte se ili registrirajte da biste dodali komentar

KOMENTARI

Komentiranje ovog članka nije moguće