A što djeca misle o nasilju? | kulturpunkt

Najave Festival

<

A što djeca misle o nasilju?

Šesto izdanje Festivala o pravima djece održava se od 17. do 22. studenog u Zagrebu i Splitu.

17.11.2014 - 22.11.2014
  • A
  • +
  • -

"Ove godine, natječemo se sami sa sobom u želji da birani sadržaj koji smo pripremali godinu dana u suradnji s brojnim partnerima, dođe do što većeg broja onih kojima je kino luksuz ili jednostavno nešto čemu nemaju pristupa. Kako bi to uspjeli, sadržaj Festivala je već četvrtu godinu zaredom u cijelosti inkluzivan, a svi su sadržaji u besplatni. Stoga i svoj šesti rođendan obilježavamo zagovarajući dostupnost kulturnih sadržaja svima. Za svoj šesti rođendan, pozvali smo u goste prijateljice i prijatelje iz Bosne i Hercegovine koji će nam donijeti pregršt svojih filmova. Dakle, vidimo se na jednom od brojnih programa u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru ili Vukovaru!", stoji u najavi festivala.

Šesto izdanje Festivala o pravima djece bavi se nasiljem nad djecom i među prvim aktivnostima koje su pokrenute su radionice na kojima su sudjelovale dječje filmske družine i njihovi voditelji. Na radionicama, koje su se održale u travnju i svibnju u kinu Tuškanac i UNICEF-u, razgovaralo se je o nasilju te o djeci koja čine nasilje i djeci koja trpe nasilje. Razgovaralo se je i o šutljivoj većini koja promatra nasilje oko sebe. O tome koliko su djeca okružena nasiljem može se gotovo svaki dan čitati u medijima, a nerijetko se čita o djeci i mladima koji čine nasilje. No pitanja koja treba postaviti su što o tome djeca misle i koji su njihovi stavovi?

Upravo o tome će progovoriti filmovi nastali na radionicama Festival o pravima djece koje je vodila psihologinja Jasenka Pregrad u suradnji s Tatjanom Aćimović, umjetničkom direktoricom Festivala, Jelenom Kovačić, scenaristicom, Majom Flego, savjetnicom u Uredu pravobraniteljice za djecu te redateljem Brunom Ankovićem. Produkciju filmova nastalim na radionicama podržao je Festival o pravima djece.

Festival će biti održan od 17. do 22. studenog, a gradovi domaćini festivala su Zagreb i Split.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.10.2014