Što dolazi poslije samovozećih automobila? | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Što dolazi poslije samovozećih automobila?

Ars Electronica u Linzu jedan je od značajnijih novomedijskih umjetničkih festivala u Europi i jedan od nekolicine vodećih u svijetu.

Piše: Matija Mrakovčić

jamSheets (Tangible Media Group, MIT Media Lab, Jifei Ou, Lining Yao, Daniel Tauber, Nikolaos Vlavianos, Hiroshi Ishii), FOTO: AEC

  • A
  • +
  • -

Festival Ars Electronica mjesto je gdje se stvaraju globalni trendovi suvremene novomedijske umjetnosti i mjesto gdje se pomiču etičke, estetske i filozofske granice prožimanja umjetnosti, tehnologije, znanosti i društvenog aktivizma.

Tema je ovogodišnjeg festivala Radikalni atomi i posvećena je "alkemičarima našeg doba" - umjetnicima, znanstvenicima, dizajnerima i inženjerima čije hibridne metodologije pomiču granice između umjetnosti i znanosti. Od 8. do 12. rujna Ars Electronica će ugostiti izložbu koja uključuje 144 umjetničkih projekata i više od 200 umjetnika koji u svom radu istražuju futurističke tehnologije. 

"Dok se svijet još uvijek bavi digitalnom revolucijom te kulturnim i društvenim transformacijama i izazovima koje je inicirala, mlade generacije umjetnika i kreativnih inženjera otvaraju nova polja koja spajaju bestjelesni svijet digitalnih podataka i fizički svijet naših tijela. Spajajući komadiće i atome u elementarnoj formi, stvaraju nove materijele visoke kvalitete od prirodnih sastojaka, udružuju se s umjetnicima i dizajnerima, uključuju neuroznanstvenike i biotehnologiju, digitalni hardver i softver te vraćaju na scenu stare rukotvorine pomoću 3D printera i lasera", najavljuju organizatori festivala pokrenutog još 1979. godine kao bijenalne manifestacije, a od 1986. kao jednogodišnjeg događaja.

Program svake Ars Electronice izvanredan je spoj različitih formata i događaja, konferencija, izložbi, razgovora, predavanja, koncerata, performansa i intervencija, smještenih tijekom pet dana na šest lokacija diljem Linza.

Ove godine na festivalu će se odviti i "Festival sljedeće generacije" pod nazivom Create Your World, namijenjen umjetnicima, programerima i istraživačima do 19 godina, osmišljen kao igralište za ideje, rješenja problema, koncepte i eksperimente. Naglasak festivalske sekcije nije na konzumaciji sadržaja već njegovoj proizvodnji, u laboratorijima i obrtima, ali i druženju i upoznavanju već etabliranih umjetnika i njihovih radova. 

Program ovogodišnjeg festivala potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.08.2016

VEZANE VIJESTI

Umjetnost kao katalizator promjene

Piše: KONTEJNER

Festival Ars Electronica najveći je festival novomedijske umjetnosti u Europi i jedan od vodećih u svijetu.

Plastičnost i fleksibilnost, ka svijesti o mozgu

Piše: Catherine Malabou

Uoči sudjelovanja Catherine Malabou na simpoziju u Mami, donosimo uvodno poglavlje njezine knjige Que faire de notre cerveau?.

Rasadnik kritičkog istraživanja

Piše: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Iako predstavlja vrlo uhodanu mašineriju, manifestacija Ars Electronica zadržala je privlačnost i visoku kvalitetu programa te aktualnu konceptualizaciju teme.