Što je Cisti Provo Markovićev nož? | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Što je Cisti Provo Markovićev nož?

Marko Marković izlaže na jumbo plakatu.

U radu Sharpening, izvedenom u proljeće na barikadama "sigurnosne zone" na ulazu u njujorški Financial District, Marko Marković je oštreći dva noža okupljenima "odaslao jasnu poruku". Dva mjeseca kasnije, čovjeka naoružanog nožem ubila je policija u blizini Times Squarea. U rujnu ove godine u njujorškom Anthology Film Archives, Marković je u The Knife Orchestra orkestrirao kompoziciju za deset noževa koji su u ovom slučaju postali "sredstvo u službi umjetnosti". Na jumbo plakatima u mjestu Cista Provo, u zapadnom dijelu Imotske krajine, Markovićev rad na barikadi stavljen je u novi kontekst.

Plakatiranje u Cisti Provo organizira Udruga za suvremenu umjetnost Kvart iz Splita. Na ovoj se lokaciji već dulje vrijeme održavaju izložbe umjetnika iz čitave Hrvatske koji u ruralnom dalmatinskom krajoliku izlažu radove u mediju fotografije.

Marko Marković rođen je u Osijeku, 1983. Diplomirao na UMAS, Split. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: videom, instalacijama, performansima, akcijama i intervencijama. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu. Glavni je organizator festivala Dani otvorenog performansa u Splitu – DOPUST. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar za 2011 godinu. Više o umjetniku pronađite ovdje.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.10.2012

VEZANE VIJESTI

Kompozicija za deset noževa

Nakon rada Sharpening multimedijalni umjetnik Marko Marković njujorškoj se publici predstavlja s The Knife Orchestra.