Što je javni prostor? | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Što je javni prostor?

Platforma za Društveni centar Čakovec organizira tribinu o javnim dobrima i javnim prostorima na kojoj sudjeluju aktivni građani i predstavnici platformi za društvene centre.

02.05.2016 , Čakovec - Autonomni centar
  • A
  • +
  • -

Pitanje javnih dobara u našoj lokalnoj zajednici se ne diskutira, ne tematizira, u širokom krugu zaobilazi. Zašto građani smatraju da gradski park nije javni prostor? Zašto građani smatraju da Trg Republike nije javni prostor? Da li je prostor stare vojarne javni prostor? U razvojnom kontekstu, ključni problem lokalne zajednice je da građani ne znaju i ne razumiju što su javna dobra, kako njima treba upravljati, kako ih treba koristiti. 

Na tribini će predstavnici Platforme za Društveni centar Čakovec, gosti iz platforme Operacija grad: Upgrade (Zagreb) te aktivni građani prezentirati svoja stajališta, iskustva i potencijale korištenja javnih dobara i stavljanja istih u funkciju građana. 

Janja Sesar iz Operacije grad će predstaviti zagrebačka iskustva razvoja okvira za zagovaranje i razvoj modela korištenja javnih prostora, kroz konkretan prikaz razvoja Pogona (bivša tvornica Jedinstvo) te recentne aktivnosti mapiranja i reaktiviranja drugih javnih dobara u Zagrebu. Nikola Švenda iz udruge Zora (članice Platforme za Društveni centar Čakovec) prezentirat će rezultate istraživanja "Moje mjesto u zajednici”, koje je za cilj imalo ispitati probleme i potrebe stanovnika/ca Međimurske županije, između ostalih i dostupnost i korištenje javnih sadržaja te stavljanje u uporabu napuštenih prostora za javne sadržaje. Sebastijan Brumec iz Platforme za Društveni centar Čakovec govorit će o aktivnostima i projektima Autonomnog centra - ACT posljednjih nekoliko godina, u kontekstu mapiranja i dizajna programskih rješenja za nekorištene i napuštene javne prostore u Čakovcu i okolici. Bojan Perhoč, čakovečki arhitekt i građanin, predstavit će viđenje struke o korištenju i upravljanju javnim dobrima, ali će nam i kroz dimenziju aktivnog građanina približiti percepciju stanovnika/ca Međimurske županije o javnim dobrima i prostorima.

Na tribinu su kao panelisti pozvani i predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, no nisu se odazvali. Očekuje se sudjelovanje vijećnika/ica Gradskog vijeća i članova/ica Županijske Skupštine.

Tribina će se održati u ponedjeljak, 2. svibnja, multimedijskoj dvorani Autonomnog centra - ACT (Stari hrast, Dr. Ivana Novaka 38, 1. kat) s početkom u 18 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.04.2016