Što je meni naša borba dala | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Što je meni naša borba dala

Uz projekciju filma o radničkim borbama u privatizacijskim procesima, u sklopu projekta Andreje Kulunčić, održat će se i razgovor sa sudionicima filma i sindikalnih akcija.

10.06.2014 , Zagreb - Galerija Nova

U Galeriji Nova u utorak, 10. lipnja, s početkom u 19 sati održat će se prezentacija filma Što je meni naša borba dala. Spomenuti filmski rad dio je izložbe pod nazivom Početi najbolje što se može otvorene do 30. lipnja, a u sklopu koje se održavaju radionice, predavanja, tribine i projekcije. 

Autorica filma Andreja Kulunčić bavi se temom ugroženih radnika u privatizacijom uništenim poduzećima, mogućnostima borbe i samoorganizacije. Rad je koncipiran na izjavama koje govore o zajedničkoj borbi radnika za vlastita prava. Za aktere intervjua izabrani su sudionici štrajkova: Dragutin Varga (Itas, Ivanec), Ivan Grošek (Jedinstvo, Zagreb), Minja Saracco (Pirotehničari, Karlovac) te tajnik Novog sindikata, Tomislav Kiš. Naime, autorica filma je prilikom snimanja surađivala s Novim sindikatom, najaktivnijim sindikalnim udruženjem, koji joj je pružio realan prikaz položaja radnika. Cilj filma je dočarati procese borbe za radnička prava, tj. kroz primjere koji nisu imali pozitivan ishod sagledati što bi se moglo učiniti drugačije. Stvaraoci filma najviše se nadaju da će pomoći informiranjem onih koji se nalaze ili bi se mogli naći u situaciji kada su im kao radnicima ugrožena ljudska prava. 

Uz projekciju filma, održat će se i razgovor s protagonistima koji moderira Jovica Lončar (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju).

Izložba je dio projekta Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?), a ostvaruje se u suradnji s programom Estetike otpora i Arhiva WHW-a.


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 09.06.2014