Što je to performans i što ti performeri zapravo rade? | kulturpunkt

Najave Performans

<

Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?

Performans Tajči Čekade na ironičan će način propitivati značenje i status performansa kao umjetničke discipline.

15.05.2014 , Rijeka - Korzo
  • A
  • +
  • -

Performans će biti održan u sklopu festivala Spajalica koji se održava u Rijeci u zoni Muzeja moderne i suvremene umjetnosti od 8. travnja do 31. svibnja. Tekst preuzet sa portala forum.hr u kojem 21 osoba raspravlja o značenju performansa služi kao scenarij za izvedbu Tajči Čekade. U performansu sudjeluje 21 osoba koja predstavlja po jednog od forumaša. Kao što sudionici internetskih rasprava skrivaju osobno ime nadimcima, performeri nose kostime koji skrivaju prave identitete aktera.

Pretpostavka je da grupa osoba koja na forumu raspravlja o performansu negirajući ga kao umjetničku formu, predstavlja mišljenje velikog dijela stanovništva Hrvatske, a time i većine prolaznika koji će se zateći za vrijeme riječke izvedbe. Preuzeti diskurs negacije i ismijavanja performansa na taj način postaje dijelom definiranja ovog medija kao ravnopravne umjetničke discipline, pokušaj približavanja – povezivanja – spajanja mišljenja većine s onim što performans zapravo jest.

U performansu sudjeluju: Krešo KovačičekVladimir WolflAndrea KustičDejan KljunZoran KremaDavor MandićIgor Medved aka Medo MeduzaIgor GrdakovićAndrea KneževićJelena GermuthAlen PetrićMitja JelovčanAntonio KiselićEmir MulalićLovro IvankovićBranko ManzinJura MarčecNikola NedićBoro PHC aka Boris RakmarićLuka UrlićDean Lalević.

Performans će biti održan u četvrtak 15. svibnja u 17 sati, na stubama ispred hotela Bonavia u Rijeci. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2014