Što nas spaja i razdvaja | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Što nas spaja i razdvaja

Projekt pogledajme poigrava se podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga.

18.01.2017 - 20.01.2017 , Zagreb - Pavla Hatza 12
  • A
  • +
  • -

Udruga djelovanja u kulturi arterarij organizira premijeru umjetničkog projekta pogledajme 18. siječnja u 19.30 u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu. Radi se o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem. Reprizne izvedbe bit će održane 19. i 20. siječnja u 19.30.

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora, demokratizacija produkcije, razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru. Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

"Najprije smo mnogo razgovarali, radili intervjue jedni s drugima. Izvođači su pitali autore, autori su pitali izvođače. Ishodište za razgovor bilo je pitanje identiteta. Igrali smo igre identiteta. U tim igrama zanimalo nas je koji svi elementi čine Sindy, a koji čine Sinišu. U kojim situacijama smo izloženi izrugivanju, diskriminaciji, nasilju zbog vlastitog identiteta", zapisala je o projektu dramaturginja Mila Pavićević.

Autorski tim još čine Zrinka Lukčec Kiko, Zdravka Ivandija Kirigin, Selma Selman, Damir Šimunović i Marino Frankola.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.01.2017