Što nosim: Empatija i umjetnost | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Što nosim: Empatija i umjetnost

Najnovija je narudžba projektu umjetnice Amele Frankl rezultirala zahtjevom za osnivanjem Neprofitne Umjetničke Udruge za nesebičnu i nekontroliranu promidžbu društvene empatije.

24.01.2013 - 25.01.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Naručitelj, Kontejner / biro suvremene umjetničke prakse, ponudio je Ameli Frankl dvije opcije. Prva je bila da izloži svoj rad u nekom po njoj relevantnom galerijskom prostoru u Parizu – i to u dogovoru s institucijom ili bez dogovora. Druga je bila da uspostavi suradnju s Jensom Hauserom – kustosom njemačkog porijekla koji živi u Parizu, a poznat je kao promicatelj cutting edge biotehnoloških umjetničkih praksi. Kontejner je s njim u kontinuiranoj suradnji od 2005. godine. Izazov je bio vidjeti na koji način će ta suradnja djelovati na umjetnost Frankl, pogotovo zato što se prije nije bavila projektima koji povezuju umjetnosti i znanost. S obzirom na to da je jedan od zadataka kustosa i međunarodna promocija umjetničkih koncepata, praksi i umjetnika, a nakon što je Amela Frankl izabrala potonji prijedlog kao zanimljiviji, Kontejner je uspostavio vezu između nje i Jensa Hausera.

Rezultat narudžbe br. 10 osnivanje je Neprofitne Umjetničke Udruge za nesebičnu i nekontroliranu promidžbu društvene empatije, Oksitocinom Do Empatije - ODE i realizacija prve akcije Udruge ODE u MSU. Udruga ODE osnovana je u rujnu 2012. godine s ciljem senzibiliziranja, osvještavanja i poticanja javnosti na empatiju kroz umjetničke akcije. Sve akcije udruge ODE temeljit će se na uporabi hormona oksitocin koji duboko djeluje na proces neposrednog uživljavanja u emocionalna stanja i ponašanja drugih - empatiju.

Događa li vam se često da prilikom posjeta nekoj izložbi osjetite ravnodušnost prema izloženom umjetničkom djelu? Uvjerena kako je muzej mjesto na kojem se empatija mora trajno promicati, Udruga ODE odlučila je Eksperimentalno istraživačkom odjelu MSU-a darovati opremu za empatijski pristup umjetničkom djelu. Oprema Model:00 namijenjena je kustoskom timu muzeja koji će je moći koristiti u slučajevima kada se posjetitelj muzeja požali na nerazumijevanje i ravnodušnost prema izloženim umjetničkim djelima, te kada kustoski tim odluči da ne postoji niti jedan drugi način kojime bi se moglo utjecati na posjetiteljevu empatijsku percepciju, osim kemijskim putem, uporabom oksitocina.

Oprema Model:00 za empatijski pristup umjetničkom djelu ostaje u trajnom vlasništvu Eksperimentalno istraživačkog odjela Muzeja suvremene umjetnosti i služit će za opću dobrobit. Eksperimentalno istraživački odjel MSU-a i Udruga ODE pozivaju vas da u četvrtak, 24. siječnja u 17 sati, budete nazočni darivanju opreme Model:00.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2013