Što ostavlja doba praznine? | kulturpunkt

Najave Festival

<

Što ostavlja doba praznine?

Program 16. Festivala prvih uključuje predstave, radionice, performanse, predavanja i izložbe koje se bave utjecajem suvremenog individualizma na umjetničku proizvodnju.

28.09.2018 - 03.10.2018 , Zagreb - Kulturni centar Peščenica

FOTO: Doringo

  • A
  • +
  • -

Od 28. rujna do 3. listopada u Centru KNAP održava se 16. Festival prvih, koji se ove godine odvija pod krovnom temom Doba praznine

Sintagma "doba praznine" prenesena je iz naslova zbirke eseja francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog iz 1983. godine. Lipovetsky se bavi suvremenim individualizmom, povećavanjem ravnodušnosti, dosadi ponavljanja u kojoj novo djeluje staro, a napredak u budućnosti nije vidljiv niti se očekuje. "Masovno korištenje tzv. društvenih mreža, selfiji, kratki zapisi, postovi i javno izlaganje upitnih individualnosti čini ovu temu aktualnom i poticajnom za razmatranje, promišljanje i proizvodnju zanimljivih, inovativnih umjetničkih radova", rekla je na predstavljanju programa umjetnička ravnateljica Festivala Ana Janjatović Zorica.

O psihološkim posljedicima utjecaja suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma, tema je predavanja Željke Kamenov "Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?". 

Među ostalim, organizatori izdvajaju i hrvatsku premijeru performansa Borisa Kadina Orestea.Postistina. te instalaciju i performans Bruna Isakovića  Budućnost seksualnosti, u kojoj autor poziva na akciju spašavanja više od tisuća knjiga od propadanja u skladištiu čime želi ukazati na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do rasipanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i općeg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva.

Janjatović Zorica izdvaja i radove pristigle natječajem – Underground Miroslava Galinca i Prazina doma  Nikoline Butorac te video performans Čuvarica zaslona  Vesne Mačković.

Program festivala nalazi se na web stranici. Ulaz na sve programe je besplatan.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 24.09.2018