Što proizvode radnici u kulturi? | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Što proizvode radnici u kulturi?

"Ideologiju", odgovor je i tema predstojećeg seminara u beogradskom Kulturnom centru REX.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: REX

  • A
  • +
  • -

Seminar Šta proizvode radnici u kulturi? dio je diskurzivnog programa Kulturnog centra REX koji se bavi pitanjima rada u kulturi, položaja radnika u kulturi i položaja kulture u društvu, otvaranim već u okviru projekta Raskršća istok-zapad i serije razgovora Malo verovatna misijaJedan od ciljeva seminara je otvaranje pitanja ideologije u kulturi, produkcije ideologije kroz kulturnu produkciju i uopće pitanje kulture kao jednog od državnih-ideoloških aparata u kojima se (re)producira vladajuća ideologija.

Seminar polazi od kritičke analize odnosa između države, njenih institucija i mehanizama, i onoga što se označava ili smatra nezavisnom kulturom. O tome će govoriti Danilo Prnjat, umjetnik i kritičar, Olga Dimitrijević, dramska spisateljica i dramaturginja, te Nenad Glišić, pisac i član uredništva Studentskog kulturnog centra KragujevacBranka Ćurčić, članica kuda.org i Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada i Zoran Gajić, član iste Grupe, otvorit će pitanja kulturne i umjetničke produkcije i kritički analizirati vlastiti rad. Dovođenjem u pitanje samog pojma "radnici u kulturi" pokušat će sagledati kulturu kao mogući prostor za osvjetljavanje i izražavanje društvenih tenzija i klasnih sukoba.

Tijekom diskusije otvorit će se pitanja o prirodi primarnih iskustava koja stječemo radom u kulturi i/ili nevladinom sektoru, o prepoznavanju i čitanju kontradikcija u kulturi i mehanizama kojima vladajuća klasa ostvaruje hegemoniju u kulturi, kako osvijetliti ideologiju u kulturi koja za sebe tvrdi da je neideološka i nepolitička, što je potrebno da radnici u kulturi naprave korak od "ja se ne bavim politikom" k "ja sam akter u reprodukciji ideologije" te zbog čega bi netko s ovakvom vrstom uvida izabrao ulagati svoj rad, pretežno ili u cjelosti, u kulturu, a ne u političku borbu.

Seminar u subotu, 20. lipnja, priprema i moderira Tadej Kurepa.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2015

VEZANE VIJESTI

Prostor za alternativne društvene medije

Razgovarao: Paško Bilić
"WWW nije izmislio Tim Berners-Lee već Karl Marx 1857.", smatra Christian Fuchs, sociolog medija i komunikacije koji je nedavno gostovao u Zagrebu.

Nada i ostale mogućnosti

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Ciprasova "pobjedničkog" govora i kritike lokalnih kulturnih politika do Viktora Ivančića i osnivanja Grupe feminističkih povjesničarki.

Svi marš na ručni vez

Piše: Mario Kikaš

Građanski odgoj koji ulazi u škole dobar je korak naprijed s obzirom na alarmantne podatke o svjetonazoru mladih i nekritičko proklamiranje "poduzetničke kulture".