Što s eurom? | kulturpunkt

Što s eurom?

Ministarstvo financija je objavilo uputu o prilagodbi aktivnosti neprofitnih organizacija u procesu uvođenja eura kao službene valute.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Foto: Jesús Pérez Pacheco / Flickr

  • A
  • +
  • -

Vijeće EU-a je 12. srpnja 2022. donijelo tri konačna pravna akta potrebna kako bi Republika Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023. U jednom od triju pravnih akata utvrđena je stopa konverzije između eura i hrvatske kune u iznosu od 7,53450 kuna za 1 EUR. Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj Hrvatski je sabor donio na sjednici 13. svibnja 2022. Dio odredaba Zakona o uvođenju eura stupilo je na snagu objavom odluke Vijeća Europske unije o usvajanju eura u RH, dok će točno određene odredbe stupiti na snagu na sam dan uvođenja eura. 

Neprofitne organizacije su prepoznate u Zakonu o uvođenju eura bilo da su izrijekom navedene, bilo da su obuhvaćene nekim od pojmova koji se koriste u kontekstu primjene Zakona o uvođenju eura. Odredbe Zakona razlikuju dvije kategorije neprofitnih organizacija. Neprofitne organizacije koje su poslovni subjekti su organizacije koje se bave proizvodnjom, prodajom robe ili pružanjem usluga radi ostvarivanja dobiti ili dohotka. Na ovu kategoriju neprofitnih organizacija se odnose sve odredbe Zakona o uvođenju eura koje se odnose općenito na poslovne subjekte. Na neprofitne organizacije koje nisu poslovni subjekti odnose se točno određene odredbe Zakona.

Ministarstvo financija je objavilo detaljnu uputu o prilagodbi aktivnosti neprofitnih organizacija u procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Uputa Ministarstva financija sadrži temeljna načela uvođenja eura i pravila za sve vrste preračunavanja, način izrade financijskih planova neprofitnih organizacija, vođenje poslovnih knjiga i evidencije knjigovodstvenih isprava, uključujući obrasce za izvještavanje kod neprofitnih organizacija u razdoblju uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.07.2022

VEZANE VIJESTI

Usklađivanje s interesima kapitala

Piše: Lujo Parežanin
Novi Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o autorskom i srodnom pravu predstavljaju prazne intervencije koje ne vode posebnog računa o javnom interesu.

Valutna vizija sustava

Piše: Matija Mrakovčić
Ministarstvo kulture i medija istovremeno je otvorilo 10 javnih savjetovanja o ključnim zakonima za funkcioniranje sustava samo da bi ih uskladilo s nepostojećim Zakonom o euru.

Sloboda udruživanja pod nadzorom

Piše: Tomislav Domes
Ministarstvo financija je uredbama o poslovanju neprofitnih htjelo osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava, a napravilo je ozbiljan iskorak prema podržavljenju civilnog društva.