Što se radi u Radničkoj? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Što se radi u Radničkoj?

Izložba Radnička u ne/nastajanju predstavlja studentske radove nastale kao rezultat promišljanja mogućih budućih scenarija razvoja jugoistočnog dijela grada Zagreba.

13.02.2018 - 27.02.2018 , Zagreb - Galerija Schira

FOTO: Galerija Šira / Facebook

U utorak, 13. veljače u 19 sati, u galeriji Šira otvara se izložba Radnička u ne/nastajanju-planiranje jugoistočnog ulaza u Zagreb, na kojoj se predstavljaju studentski radovi ostvareni akademske godine 2016./2017. u sklopu međunarodne suradnje između Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze u Ljubljani.

Pred studente i njihove nastavnike postavljen je zahtjevan i izazovan urbanistički zadatak promišljanja mogućih budućih scenarija razvoja, naizgled zaboravljenog jugoistočnog dijela grada Zagreba. "Istočna dijagonala" - prostor uz Radničku cestu prepoznatljiv je danas po smještaju komunalnih te u velikoj mjeri zapuštenih industrijskih prostora. Suvremenim urbanim širenjem nastaje potreba funkcionalnih i oblikovnih preobrazbi toga područja pa je provedeno urbanističko istraživanje za cilj imalo ispitati moguće scenarije razvoja cjelovitog gradskog poteza - od zračne luke do središta grada.

Na izložbi je predstavljen izbor najuspješnijih studentskih prijedloga obaju fakulteta. Različiti pristupi na kreativan, ali istodobno stručno utemeljen način ponudili su bogatu paletu urbanističkih scenarija razvoja jugoistočnog dijela grada te mogu poslužiti kao poticaj neophodnoj stručnoj raspravi o sustavnom planiranju grada s konceptom. Rezultati također pokazuju da ovaj način međunarodne suradnje donosi dodanu vrijednost svim sudionicima u nastavi, lokalnoj zajednici i struci te prostoru koji je bio predmet studentskog rada.

Izložbu možete pogledati do 27. veljače 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 13.02.2018