Sto Vitićevih godina | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Sto Vitićevih godina

Prošlo je nešto više od 100 godina od rođenja Ive Vitića, jednog od najznačajnijih europskih arhitekata i jednog od najprisutnijih arhitekata na prostorima bivše Jugoslavije.

18.12.2017 - 30.12.2017 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba

Komandni centar Voplin u Rijeci, 1986. (Foto: press Bacača sjenki)

Dvostruko otvorenje, 26. edicije Zidnih novina Grada Zagreba posvećene zagrebačkim realizacijama arhitekta Ive Vitića te prigodne izložbe Vitićevih ostalih ostvarenja, održat će se u ponedjeljak 18. prosinca u 19 sati u Društvu arhitekata Zagreb.

Bacači Sjenki već se više od jednog desetljeća aktivno i uspješno bave promicanjem, zagovaranjem i očuvanjem djela jednog od najznačajnijih hrvatskih i europskih arhitekata Ive Vitića te izložbama, predavanjima i suradnjom s lokalnim zajednicama u kojima osvještavanju domaću i međunarodnu javnost o važnosti i primjenjivosti djela arhitekta Vitića unutar interdisciplinarnog projekta Čovjek je prostor: Vitić_Pleše. Od Praga (svjetski festival arhitekture, St George samostan 2014.), preko Firenze (ICOMOS, generalna skupština, 2014.), Bangkoka (Urban Plaza, Chulalogkorn sveučilište2015.), Kopenhagena (Urban Lab, sveučilište Kopenhagen, 2016.), Helsinkija (Alvar Aalto sveučilište, 2016.) do New Yorka (Columbia sveučilište, Avery Hall, 2017.) Bacači Sjenki upoznaju svjetsku javnost s hrvatskim arhitektom i inovativnim kontekstom arhitekture u kojoj je djelovao. Osim toga Boris Bakal i Bacači Sjenki od 2004. godine rade na obnovi jednog od najvažnijih djela arhitekta Vitića, obnovi Bloka Narodne Banke u Laginjinoj ulici 7 i 9 u Zagrebu, koja se upravo ove godine, na stogodišnjicu njegova rođenja privodi kraju.

Ovom 26. edicijom Zidnih Novina Bacači sjenki žele upoznati najširu zagrebačku publiku sa zagrebačkim djelima velikog neimara čija ga inovativnost i autoreferencijalnost stila čine jedinstvenom pojavom naše i svjetske arhitekture, a jednostavnošću volumena, funkcionalnim tlocrtima te izvanrednom tehnikom dominiraju ne samo u prostoru koji ga okružuje, nego i u općem hrvatskom arhitektonskom krajoliku. Njegova zdanja višestruko zahvaćaju razne kontekstualne, društvene, formalne, estetske i morfološke te tradicijske i kulturne slojeve, a trajno su odredila kulturu stanovanja i hrvatski arhitektonski identitet. Pridružena izložba u DAZ-u samo je mali spomen na ovog velikog stvaraoca i predstavlja samo 10 od više od 100 njegovih ostvarenja i poticaj je da se njegovo djelo u sljedećim godinama dostojno predstavi domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Autori i suradnici izložbe i edicije Zidnih Novina su Sandra Uskoković, Boris Bakal, Leo Vukelić, Mare Šuljak i Marko Ambroš. Izložba i edicija Zidnih Novina ostaju otvorene do 30. prosinca.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća Bacači isprepliću međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podršku projektu dali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba. Partneri projekta su Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Rad Bacača Sjenki podržava Zaklada Kultura Nova.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 15.12.2017