Što to znači biti čovjek? | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Što to znači biti čovjek?

U sklopu serija razgovora i diskusija Naše trenutno stanje, umjetnik i pisac Tyler Coburn drži predavanje Ergonomske budućnosti.

05.06.2017 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 5. lipnja u 20 sati u Galeriji Novoj, Tyler Coburn drži predavanje Ergonomske budućnosti. Predavanje je dio serija razgovora i diskusija Naše trenutno stanje koje kurira spisateljica i kustosica Kate Sutton koja trenutno živi i radi u Zagrebu.

Pojam „napretka“ sa sobom povlači dobronamjerno uvjerenje da sve s vremenom mora ići nabolje. Kada govorimo o evoluciji temeljenoj na „opstanku najjačih“, skloni smo projicirati optimističnu humanost na te „najjače“, ne pomišljajući da odlike koje jednu vrstu čine dominantnom nad drugom možda ne uzimaju nužno u obzir dobrobit zajednice. Trenutno proživljavamo trenutak u kojem se čini da je društvo u retrogradnom trendu, da klizi unazad nakon nekoliko desetljeća pretpostavljenog napretka..

Za uvodno predavanje-performans umjetnik Tyler Coburn predstavit će svoj tekući projekt Ergonomske budućnosti. Ta multidisciplinarna inicijativa zamišlja kakav će učinak imati buduća evolucija na naše razumijevanje toga što to znači biti čovjek, te nasuprot tome, što znači odstupati od te definicije.

Tyler Coburn umjetnik je i pisac koji živi i radi u New Yorku. Sudjelovao je i na 11. bijenalu u Gwangjuu i na 10. bijenalu u Šangaju, Coburnova djela također su bila izložena u South London Gallery, Kunstvereinu u Münchenu, Kunsthalle u Beču, CCA u Glasgowu, Western Frontu u Vancouveru, Grazer Kunstvereinu, UCCA u Pekingu te Sculpture Centeru u New Yorku. Pisao je za e-flux journal, frieze, Dis, Mousse, te Rhizome.

Kate Sutton je spisateljica koja trenutno živi i radi u Zagrebu nakon skoro desetljeća u Rusiji, gdje je radila kao kustosica neprofitnog umjetničkog prostora Baibakov Art Projects. Osim što piše članke i recenzije za časopise među kojima su Artforum, Bidoun, frieze, Ibraaz i LEAP, Sutton redovito piše i za Artforum.com.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.06.2017