Stopama ženske borbe | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Stopama ženske borbe

Nova Šetnja ženskim antifašističkim Zagrebom obuhvaća više lokacija ženske borbe i antifašističkog otpora uoči i tijekom Drugog svjetskog rata.

06.05.2018 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta Ženski antifašistički Zagreb (2014-2018) povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada Zagreba i pobjede nad fašizmom, Centar za ženske studije organizira tematsku šetnju Zagrebom, koja se održava u nedjelju, 6. svibnja s početkom u 19 sati

Šetnja koja kreće s Britanskog trga obuhvaća više lokacija ženske borbe i antifašističkog otpora uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, a vode je autorice projekta Ana Lovreković i Barbara Blasin.

Kako stoji u najavi organizatorica, "drugu polovicu tridesetih godina, uz jačanje sindikalnog pokreta i niza štrajkova, obilježilo je djelovanje više ženskih organizacija koje se bore za politička i radnička prava te se suprotstavljaju političkoj represiji. Predan rad na uključivanju žena različitih društvenih slojeva, potpomognut djelovanjem partijske Komisije, suradnja sa ženskim sekcijama sindikata, studentskim i građanskim ženskim organizacijama te štampom, održavanje uličnih aktiva, omogućilo je Društvu za prosvjetu žene stvaranje velike baze članica i simpatizerki. Upravo će se iz kruga najaktivnijih u Društvu formirati Inicijalni odbor AFŽ-a za Hrvatsku, koji će ubrzo svoje djelovanje ograničiti na Zagreb. Odbori AFŽ-a su se tijekom rata često suočavali s hapšenjima i drugim poteškoćama u okupiranom gradu, zbog čega neprestano iznova grade organizacijsku strukturu političkog rada sa ženama. Istovremeno, sve više jača doprinos žena ilegalnom radu, pri organizaciji i u odborima Narodne pomoći."

Šetnju organizira Centar za ženske studije Zagreb u sklopu projekta Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata, a odvija se u sklopu proširenog programa Trnjanskih kresova 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 04.05.2018