Strah, panika i neljudskost | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Strah, panika i neljudskost

Tranzitne zemlje na izbjegličkoj ruti počele su provoditi "usporavanje vala" dijeljenjem ljudi prema "sigurnosti teritorija", a Europa je administrativno ušla u rat.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Centar za mirovne studije

  • A
  • +
  • -

Projekt Europe otvorenih granica, ako je takav ikad postojao, ruši se iz dana u dan. Slovenija nastavlja s postavljanjem "ograde za usmjeravanje migranata", ministri unutarnjih poslova Srbije, Grčke, Makedonije i Slovenije usuglasili su se oko "usporavanja" izbjegličkog vala "izdvajanjem" ekonomskih migranata, što je i Hrvatska počela provoditi, a na razini Europske unije aktivirana je odredba o uzajamnoj obrani i pomoći

Najavljeno usporavanje protoka već je u četvrtak, 19. studenog, rezultiralo dužim zadržavanjem u kampu, a izvještaji sa terena potvrđuju da se izbjeglice odvaja na one iz ratnih zona i na ostale, kojima se prijeći ulazak u Hrvatsku. Slične informacije stižu i sa makedonske i srpske granice, gdje se propušta isključivo Sirijce, Iračane i Afganistance. Prolaz ne može biti dopušten samo odabranima, poručuju iz Inicijative Dobrodošli, i podsjećaju da su "uzroci ekonomske migracije neodvojivi su od političkih uzroka jer su i jedni i drugi uzrokovani višegodišnjom destabilizacijom Bliskog istoka, afričkog područja, kao i susjednih regija/zemalja vanjskom politikom SAD-a i kolonijalnom politikom razvijenih zemljama članica Europske unije". Također, ističu, međunarodni sustav azila ustrojen je tako da se ne može klasificirati isključivo prema kriteriju "ozbiljne nepravde", odnosno rata, već prvenstveno prema "individualnom i individualiziranom strahu od progona". Sve to je, piše Bilten, tek produžetak pseudorješenja o zatvaranju tzv. starih članica u enklavu unutar EU, što bi tobože trebalo stvoriti "sigurnu zonu" za krizom pogođena područja.  

Istovremeno, aktiviranjem članka 42., stavka 7. Ugovora o EU, tzv. odredbe o uzajamnoj obrani i pomoći, zemlje članice Europske unije praktički su u stanju ratne pripravnosti. Zamišljen kao mehanizam pomoći državi članici na koju je izvršena oružana agresija, ovaj članak nije formalna objava rata, ali predstavlja stupanj pripravnosti koji, prema bilteralnom dogovoru, državi članici omogućuje vojnu i logističku potporu drugih članica. U slučaju Francuske, na čiji je prijedlog jednoglasno aktivirana ova odredba, to bi moglo značiti da bi ta potpora, prema francuskom ministru obrane, mogla biti korištena za "intervenciju u Siriji ili Iraku ili kao podrška Francuskoj u drugim operacijama". 

"Ovime se", upozoravaju pak iz Centra za mirovne studije, "stvara međunarodna praksa interpretacije napada od strane organiziranih terorističkih grupa ili paravojnih formacija kao napada od strane formalnih država čime se zapravo tzv. ISIL-u daje neželjeni i nepotreban državni legitimitet" i dodaju da bi se "bilo kakva vojna intervencija u vojna intervencija u Siriji morala voditi isključivo s ciljem zaštite lokalnog stanovništva od nasilja tzv. ISIL-a"

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.11.2015

VEZANE VIJESTI

Poruka mira i solidarnosti

Pripremila: Martina Domladovac
Osmim Maršem solidarnosti, u organizaciji MAZ-a i Inicijative Dobrodošli!, izraženo je neslaganje s podizanjem zidova i restriktivnim politikama EU prema izbjeglicama.

Vrijeme je da se zidovi sruše

Pripremila: Matija Mrakovčić
Ususret malteškom summitu o migracijama, Inicijativa "Dobrodošli!" zahtijeva zaustavljanje daljnje eksternalizacije upravljanja granicama i sustavima azila. Najavljen je Marš solidarnosti.

Raznovremenost istovremenog

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Beiruta i Pariza, preko novih klasnih stratifikacija, do Helmuta Schmidta i "poetičke povijesti New Yorka".