Strah u srži stvari | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Strah u srži stvari

U sklopu projekta FORMER WEST otvorena je prva nizozemska samostalna izložba Christopha Schlingensiefa u utrehtskom BAK-u.

  • A
  • +
  • -

FORMER WEST dugogodišnji je međunarodni projekt u području suvremenih umjetnosti i teorije. Naziv je mišljen kao nikada artikuliran, ali uvijek pripadajući dio sintagme "bivši Istok", a smjera premišljanju globalne povijesti posljednja dva desetljeća i osmišljavanju kritičke i emancipacijske budućnosti putem umjetničkih i kulturalnih praksa.

Projekt organizira i koordinira nizozemski BAK, "baza za suvremenu umjetnost" sa sjedištem u Utrechtu. Upravo je u ovom centru otvorena izložba njemačkoga kazališnog i filmskog redatelja, autora i umjetnika Christopha Schlingensiefa (1960-2010), Fear at the Core of Things kustosice Kathrin Rhomberg

Osnova je izložbe kompleksna multimedijska instalacija The Animatograph - Iceland-Edition, metafora za univerzalnu pra-naraciju u formi rotirajućeg stroja kojim upravlja posjetitelj. Instalacija Animatograph, naslovljena prema izvornom nazivu za projektor iz rane filmske povijesti, kombinira elemente vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Osnovni dio instalacije čini pokretni podij, izum Richarda Wagnera, ujedno snimač i projektor slike i zvuka. Schlingensief kombinira duhovne tradicije Sjeverne Europe, Afrike i Azije s filmskim vizijama vagnerijanske interpretacije legende o Svetom Gralu u tehnički Gesamtkunstwerk.

Također su izloženi projekt Ausländer raus—Bitte liebt Österreich iz 2000. godine, o kojemu će Matthias Lilienthal, direktor berlinskoga kazališta Hebbel am Ufer, održati predavanje i film Das deutsche Kettensägenmassaker iz 1990. godine. Izložbu prati i filmski program osmišljen radi boljega upoznavanja Schlingensiefova filmskog opusa.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu, Njemačkome paviljonu koji je u potpunosti bio posvećen djelu Christopha Schlingensiefa dodijeljen je Zlatni lav za najbolje nacionalno sudjelovanje. Izložbu u Njemačkom paviljonu kurirala je Susanne GaensheimerU sklopu prošlogodišnjeg Eurokaza predstavljena je retrospektiva radova ovog prerano preminulog umjetnika i redatelj koji je za sebom ostavio impozantan opus kazališnih predstava, opera, akcija i filmova. 

Schlingensief, iznimna umjetnička figura druge polovine 20-og stoljeća, svojim je djelima nadilazio granice umjetničkog, društvenog i kulturnog, često djelujući subverzivno i zasigurno politički nekorektno što je ujedno i ključ za čitanje njegove umjetnosti. Kao radikalan humanist koji je prezirao društvene gradacije i malograđanski snobizam, izgradio je hrabar, iskren, radikalan i duboko osviješten umjetnički opus.

Izložba u BAK-u ostaje otvorena do 29. travnja 2012. godine.

Matija Mrakovčić 

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 07.02.2012