Štrajk pred vratima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Štrajk pred vratima

Akademska solidarnost, povodom premijerkine izjave o suglasnosti s promjenama zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, napominje da je struka spremna na štrajk.

U obraćanju javnosti nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, održane 26. ožujka, premijerka Jadranka Kosor, među ostalim, istaknula je da su se u vladajućoj stranci usuglasili oko prijedloga triju zakona - onih o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti te da bi uskoro mogli biti upućeni u saborsku proceduru. Nastavnici, znanstvenici i studenti uključeni u inicijativu Akademska solidarnost tim su povodom odlučili podsjetiti da je struka rečene zakone odbacila, a nizom se javnih diskusija očitovala o njihovim manjkavostima, problemima koje bi njihovo usvajanje izazvalo za daljnje djelovanje i razvoj ovog polja. Napominju i kako se pravna struka, najkompetentnija za izradu zakona, "jasno očitovala: zakone su u cijelosti odbila vijeća i dekani svih pravnih fakulteta, uključujući i vijeće i dekana našeg fakulteta." 

U izjavi za javnost, Inicijativa donosi izvatke iz primjedbi koje su institucije, ustanove i udruge uočile tijekom javne rasprave o navedenim zakonima, te napominju da je struka spremna na štrajk. 

Očitovanje Akademske solidanosti u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izvor: Akademska solidarnost


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 28.03.2011