Strano tijelo u pejzažu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Strano tijelo u pejzažu

Izložba Weird Wired Landscapes Branka Pašića problematizira postavljenu žilet žicu u prostor pejzaža.

19.07.2016 - 05.08.2016 , Rijeka - Galerija Principij

Izložba Branka Pašića Weird Wired Landscapes otvara se u utorak, 19. srpnja u 19 sati u riječkoj Galeriji Principij.

"U osmišljavanju koncepta za seriju fotografija Weird Wired Landscapes  kao polaznu točku za izgradnju ‘priče’ koristio sam simbole okvira, linije i simboliku značenja broja trinaest. Okvir koji sam u ovom slučaju upotrijebio kao simbol krutog, neprilagodljivog sustava, žicu naglašenu crveno-bijelom trakom kao prepreku, zabranu, granicu koja je ubačena u šumu, povučena preko livade kao kakvo strano tijelo koje taj pejzaž uopće ne razumije i ne doživljava. Trinaest fotografija, isto tako simbolično, moj je osobni komentar na posljedice koje može stvoriti ta žičana prepreka, ne samo u prirodnom okolišu već u samom čovjeku, u njegovoj svijesti o međuljudskim odnosima. 

Fotografskim bilježenjem te nasilne ljudske intervencije u prirodno oblikovan okoliš, želio sam i sam postati svjedokom tog prizora. 

Osobni doživljaj sveprisutnosti tog novog uočljivog elementa prikazujem iz fotografije u fotografiju uzimajući u obzir njegovu neizostavnu umiješanost u pejzaž.

Izložbenim postavom serije od trinaest fotografija htio sam naglasiti da se okvir (sustav) prilagođava liniji žice (prepreci) kako bi je održao ravnom i postojanom. Nisam želio biti previše direktan ili jasan. Jednostavno sam promatrao i bilježio, ali uvijek sa ciljem da je naoko prilagodljivi okvir zapravo odlučan u održavanju linije neprekinutom i ravnom.

Izbor analogne fotografije kao medija upotrijebio sam jer sam tim putem mogao dobiti okvir (crni rub) koji kao takav nije manipulativan kao kod senzorskog digitalnog zapisa, a da se ta manipulacija izvornog izreza ne primijeti. Upotrebljavajući film kao medij zapisa i analogni fotoaparat osjećao sam se iskrenije pred prizorom koji bilježim i planski se približavao konačnom izgledu izložbenog postava", ističe autor Branko Pašić. 

Branko Pašić rođen je 1980. godine u Puli. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti na odsjeku filmskog i TV snimanja. Izražava se u mediju fotografije, eksperimentalnog filma i videa. Autor je nekoliko zapaženih video radova i eksperimentalnih filmova. Inside (2003.), Cycle (2007.) s kojim je predstavljao hrvatski video na 13. Bijenalu mladih Europe i Mediterana u Bariju, te eksperimentalni film Clash (2009.) za kojeg je dobio posebnu nagradu žirija na 18. Danima hrvatskog filma. Izlagao je na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Ekspermintalni film Clash dio je kolekcije Casoria Contemporary Art Museum-a u Napulju, a za glazbeni video Snijeg dobio je nagradu Oktavijan na 23. Danima hrvatskog filma. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba čija se slojevita priča gradi u 13 fotografija može promatrati kroz prizmu politike, ideologije, ekonomije otvorena je do 1. kolovoza. Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Subotom od 10 do 13, a nedjeljom je zatvoreno. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.07.2016