Strategija potonuća | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Strategija potonuća

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja za financiranje izdavanja knjiga, časopisa, književnih manifestacija i programa u knjižarama.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Za razliku od 2013. godine kada je 91 program financiran s 5 568 000 kuna, ove su godine potporu Ministarstva kulture na natječaju za izdavanje časopisa i elektroničkih publikacija dobila 82 programa koja će biti financirana s 4 603 000 kuna. Dvanaest književnih programa knjižara financirano je s 150 000 kuna, sedamnaest prijevoda domaće literature bit će financirano s 18 200 eura, a 113 književnih manifestacija s 2 875 500 kuna. 

Podsjetimo, na raspisivanje natječaja čekalo se gotovo deset mjeseci jer je Ministarstvo kulture čekalo odobrenje Europske komisije. Tada smo saznali da je takva praksa Komisije uobičajena kod izdavanja prvog odobrenja novoj članici, jer Komisija želi steći detaljan uvid u programe potpora. Nakon detaljnog uvida, natječaj je raspisan, a rezultati istoga - poražavajući. Zadržat ćemo se na rezultatima financiranja časopisa odnosno elektroničkih publikacija s obzirom na sveprisutnu, ali još neobjavljenu medijsku strategiju koja bi trebala sljedeće rezultate postaviti u pravi kontekst.

Nakon godina sufinanciranja izdavanja elektroničkih publikacija, ove godine portali Libela.org, Queer.hr, Fotografija.hr i Pogledaj.to nisu dobili ni kune, kao ni VoxFeminae.net, H-Alter, booksa.hr i Kulturpunkt.hr te časopis Komikaze. Ove su pak godine godine financijsku potporu dobili novi projekti u kulturi na portalima Kritična masa, behar.hr, Najbolje knjige, Radiostudent.hr, arteist.hr, Lupiga.com te In-portal.hr s iznosima u rasponu od 10 000 do 20 000 kuna. Od ove su godine u financijski plan ponovno ušli i časopisi Filozofska istraživanja (40 000 kuna), Klesarstvo - graditeljstvo (10 000) te Meridijani (30 000).

Financiranje je smanjeno Libri Liberi, Quorumu, Temi, Siriusu B, Filmonautu, očekivane proračunske stavke Zarez, Vijenac i Hrvatsko slovo smanjene su za ukupno 150 000 kuna, odnosno svakome je oduzeto po 50 000kuna, dok je hrvatsko izdanje Le Monde diplomatiquea financirano s 20 000 kuna manje nego prošle godine. Od 5 do 15 tisuća kuna više dobili su Art magazin Kontura, međunarodni teološki časopis Concilium, Hrvatski filmski ljetopis, Tvrđa, Sušačka revija i Up&Underground, dok je HAZU-ov Forum financiran s 30 000 kuna više.

Ukratko, novih je primatelja potpore Ministarstva kulture tek desetak, a financirani su sa svega 200 000 kuna, dok je gotovo svima ostalima financiranje smanjeno, uz izuzetak onih elektroničkih publikacija koje nisu financirane uopće, nakon što je isto Ministarstvo godinama ulagalo u njihove sadržajne i ljudske kapacitete. Koji je dakle kontekst u kojem ovakvi rezultati natječaja izlaze? Materijalni i virtualni prostor časopisa očito nije prioritet Ministarstva kulture jer iako su tiskanim časopisima iznosi ili neznatno povećani ili su ostali isti, distribucijska mreža koja bi trebala pridonijeti vidljivosti tih časopisa nije razrađena niti se u nju ulaže. S druge strane, programska potpora ukinuta je velikom broju elektroničkih publikacija koje pokrivaju medijski gotovo nevidljivu kulturnu proizvodnju. Stoga se čini da mediji u kulturi namjesto strategije dobivaju stihiju, a za ishod namjesto uzleta ponuđeno im je potonuće.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.06.2014