Strategija razvoja civilnog društva | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Strategija razvoja civilnog društva

Vlada je pokrenula javno savjetovanje oko nacrta nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine.

  • A
  • +
  • -

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske nedavnom je objavom nacrta Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine, pozvao organizacije civilnog društva i akademsku zajednicu, kao i sve ostale zainteresirane građane, da pridonesu sadržaju ovog dokumenta kojim će biti reguliran i usmjeren razvoj civilnog društva. Svoje komentare u pisanom obliku možete poslati zaključno do 6. lipnja.

Nacrt prijedloga nacionalne strategije čine smjernice za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva do 2016. godine, kako bi se poboljšao postojeći pravni, financijski i institucionalni sustav potpore djelovanju organizacija civilnoga društva. Proces unaprjeđenja u narednom razdoblju zamišljen je kroz napredak četiri prioritetna područja strategije: Institucionalni okvir za potporu razvoju civilnog društva, Civilno društvo i demokratska građanska kultura, Osnaživanje uloge OCD-a za društveno-ekonomski razvoj i Djelovanje i daljnji razvoj civilnog društva u međunarodnom kontekstu.

Podsjetimo, proces izrade Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, započeo je na prošlogodišnjim Danima udruga, kada je dvjestotinjak sudionika i sudionica razvijalo prijedloge za viziju razvoja civilnog društva. Nastavak procesa činila je rasprava o polazišnim osnovama za izradu nove nacionalne strategije, održana u lipnju 2011. godine, na kojoj je sudjelovalo ukupno tridesetak predstavnika tijela državne uprave i organizacija civilnog društva. U skladu s dogovorom postignutim na javnoj raspravi, od rujna 2011. u višemjesečnom radu na pisanju prijedloga strategije sudjelovalo je pedesetak predstavnika organizacija civilnog društva te tijela državne uprave čiji je rezultat sadašnji nacrt o kojem se provodi javno savjetovanje.

Ovim putem Ured za udruge poziva sve zainteresirane da dostave svoje načelne primjedbe na cjelokupni tekst nacrta prijedloga te im prilože konkretne komentare na pojedine mjere, odnosno provedbene aktivnosti predložene u nacrtu prijedloga. Komentari će biti uzeti na razmatranje isključivo ako ih predate na zadanom obrascu. 

Kako je najavljeno, po završetku procesa savjetovanja, svi pristigli komentari i primjedbe bit će objavljeni na internetskim stranicama ureda, uz obrazloženja za odbijene prigovore. Iz Ureda za udruge obavijestili su i o dodatnoj javnoj raspravi koja će biti održana 4. lipnja u Zagrebu. O točnom terminu i mjestu održavanja zainteresirana javnost bit će ubrzo obaviještena.

Nacrt Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine kao i obrazac za primjedbe potražite ovdje.  

Izvor: Ured za udruge

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.05.2012

VEZANE VIJESTI

Dani udruga 2012

Po prvi puta u sklopu Dana udruga bit će organiziran i Dan otvorenih vrata na kojima će udruge zainteresiranim približiti svoje programe i projekte. 

O financiranju civilnog društva

Info dani donijet će informacije o natječajima za potporu projektima i programima organizacija civilnog društva.