Strategija spaljenih izvješća | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Strategija spaljenih izvješća

Nakon odbijenog izvješća o radu pučke pravobraniteljice i prihvaćenog izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, odbijenica je stigla izvješću pravobraniteljice za djecu.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: RTL

Prema Ustavu RH, pučka pravobraniteljica štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti, djeluje povodom pritužbi koje mu ima pravo uputiti svaki građanin, ali i na vlastiti poticaj. Izdaje upozorenja, prijedloge i savjete koji nemaju obvezatan značaj već snagu moralnog autoriteta, a načela su postupanja pučke pravobraniteljice: neovisnost i samostalnost u djelovanju, poštivanje ustavnosti i zakonitosti, pravednost i moralnost, neformalnost postupanja te mogućnost preventivnoga djelovanja.

Krajem svibnja sa 63 glasa "protiv" u Saboru je odbijeno Izvješće o radu pučke pravobraniteljice za 2015. godinu. Izvješće o kojem se dva dana raspravljalo pred polupraznom sabornicom u pedeset tematskih poglavlja, kako kaže sama Lora Vidović, razlaže stvarnost s kojom su suočeni građani. "U 2015. godini 92 000 umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti", ističe pravobraniteljica Vidović i dodaje: "Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine". To moguće i jest stvarnost s kojom su suočeni građani, ali očito ne i stvarnost s kojom su suočeni naši parlamentarni zastupnici. Podsjećamo, Izvješće o radu o radu pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru rušeno je samo jednom do sada i to zato što je bilo jasno da pravobranitelj nije kvalitetno odradio posao. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je svoje Izvješće 1. lipnja. "U okviru svojih nadležnosti, a temeljem ZRS-a, tijekom 2015. institucija Pravobraniteljice radila je na ukupno 2.467 predmeta. Zadržao se trend povećanja broja individualnih pritužbi građana i građanki za 8%", ističe se i dodaje: "Pritužbe se i dalje u pretežnom broju odnose na spolnu diskriminaciju (90%), podnose ih većinom žene (68%).U praksi se diskriminacija pojavljuje u raznim područjima života, a prema zaprimljenim pritužbama, najčešće u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti (52%)". Izvješće o radu za 2015. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je prihvaćeno na sjednici 2. lipnja i to sa 76 glasova "za", 53 "suzdržana" i 6 "protiv". 

Sada je na red došlo i Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu. Sabor je glatko, sa 64 glasa "protiv", 56 "za" i devet "suzdržanih" 10. lipnja odbio Izvješće koje je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić predstavila parlamentu. Kako stoji u Izvješću, ured pravobraniteljice za djecu u 2015. godini razmatrao je 2144 pojedinačna slučaja povrede prava djece, od čega je čak 1456 novih prijava, a radilo se i na zaštiti "djece u pokretu", posebice one bez pratnje u izbjegličkom valu iz Sirije i Iraka prema zemljama Europske unije. U 2015. godini Vladi RH i MUP-u upućivali smo preporuke o zaštiti ove ranjive skupine djece, i prije no što je izbjeglički val stigao u Hrvatsku, a zatim smo pratili njihovo izvršavanje, kao i stanje u tranzitnim centrima Opatovac i Slavonski Brod, koje smo posjetili nekoliko puta", stoji, među ostalim, u Izvješću.

"Ovakva odluka jest utjecaj politički na neovisnost rada pravobranitelja i bio je očekivan. Rezultat glasanja jest reakcija na razgovor o neovisnosti intisuticija", izjavila je Milas Klarić za tportal dodavši još kako se odbijanjem Izvješća otvara put za njezinu smjenu.

Kako god završila ova politička besmislica, jedno je sigurno: godine rada i dobre prakse bačene su u vjetar zbog nekoliko mjeseci dezorijentiranosti i cinizma garniture kojoj su, ako nekom to do sada nije bilo jasno, javni interes i interes građana koje nominalno zastupa - posebice manjinskih i ranjivih skupina - tek dosadna smetnja dok zadovoljavaju vlastite partikularne interese i nemušte političke ambicije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.06.2016

VEZANE VIJESTI

Gore od ovog ne može

Piše: Matija Mrakovčić
Nedovoljan iz znanja, sramotno zalaganje i nepopravljivo vladanje te, slijedom toga, izricanje krajnje pedagoške mjere - isključenja - oneraspoložilo je mnoge saborske zastupnike.

Rasprodaja pred zatvaranje

Piše: Vatroslav Miloš
Vlada RH, koja praktički više ne postoji i ne uživa povjerenje građana, na sjednici je usvojila strateške odluke s dalekosežnim i štetnim posljedicama.

Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa

Piše: Martina Domladovac

U sklopu Tjedna ponosa koji prethodi ovogodišnjoj Povorci, predstavljeno je istraživanje društvenog značaja Zagreb Pridea, 15 godina borbe za slobodnije društvo.