Strategije arhiviranja umjetničkog videa | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Strategije arhiviranja umjetničkog videa

Izabrani radovi kojim se predstavlja medijski arhiv DIVA Station, upućuju na širok spektar mogućnosti aproprijacijskih praksi u području medijske umjetnosti.

11.05.2018 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

U petak, 11. svibnja u 20 sati u MM centru medijski arhiv DIVA Station predstavlja se izborom video radova Svijet te je dužan živjeti II koji je kompilirala suradnica arhiva i članica Klubvizije SC, Anita Budimir. Izabrani radovi upućuju na širok spektar mogućnosti aproprijacijskih praksi u području medijske umjetnosti, tehnike iznalaženja novih koncepata selektiranjem, kombiniranjem i manipuliranjem arhivskih, pronađenih audio-vizualnih materijala (found footage). 

Ovim programom filmski laboratorij Klubvizija SC zakoračuje u područje videoarta koje se paralelno razvija s umjetničkim filmom, a njihove bliske putanje razvoja se često isprepliću. 

DIVA Station je fizički i online arhiv umjetničkog videoarta, a razvija se od 2005. godine pri Centru za suvremenu umjetnost (SCCA - Ljubljana) s ciljem istraživanja, dokumentiranja, promoviranja i arhiviranja videoarta/medijske umjetnosti. Fundus arhiva sadrži više od tisuću umjetničkih radova nastalih od 1969. godine do danas kao i dokumentacije, televizijske emisije o videoartu i novim medijima, dokumentacije događanja i individualnih umjetnika. DIVA station prikuplja materijale iz različitih izvora važne za istraživanje, interpretaciju i razumijevanje konteksta produkcije medijske umjetnosti.

Gosti programa su Dušan Dovč, voditelj arhiva, Barbara Borčić, teoretičarka umjetnosti i Vesna Bukovec, video umjetnica, koji će po projekciji sudjelovati u razgovoru o počecima i razvoju video umjetnosti te strategijama arhiviranja, diseminiranja i promocije umjetničkog videa.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.05.2018