Strategije "manjinske" umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Strategije "manjinske" umjetnosti

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo u svojem novom projektu Hauka molekula naglasak stavljaju na pokret te ga istražuju kroz figure inverzije.

  • A
  • +
  • -

Temeljeći svoj rad na filmu Jeana Roucha Ludi gospodari o afričkom pokretu Hauka, na nomadskim pokretnim slikama Vlade Kristla te egzilskom djelovanju američkih eksperimentalnih umjetnika Living Theatre, Indoš i Vrvilo žele prikazati strategije "manjinske" umjetnosti, one koja preuzima strategiju moći i opire se gospodarima pokreta, jezika i zvuka. Hauka molekula stoga postavlja pitanje na koji način možemo činiti moć ludom te istražuje socijalne rituale i tragove rituala u stvarnosti i u kazalištu.

"Razvijamo vježbe za život u kazalištu kako bismo stvorili kazalište kojem su takve vježbe potrebne. Ponekad rabimo vježbe memorije u kojima su sva kretanja molekularna. Na pozornici se obraćamo jedni drugima na memoriji koju možemo nazvati Hauka zato što drugi naziv ne postoji. Uvježbavamo prijelaz iz društva osuđenika u društvo siromašnih uz slike koje su neupotrebljive za vlast. Naša glavna vježba je rad na jačanju tajanstvene, neobične osjetljivosti za druge. Što kazalište može učiniti? Uključiti stvarnog čovjeka i siromašne ljude u tu osjetljivost i tu memoriju tako da dno krene prema gore. Kako preživjeti u kazalištu? Oslobađamo geste rituala i obuzetosti individualnih singulariteta s instrukcijama za život kazališta divne nenasilne anarhističke revolucije", stoji u pratećem tekstu uz predstavu.

Postavljajući si metodološki izazov, u ovome projektu Indoš i Vrvilo ne upotpunjuju tekst pokretom, već pokret tekstom te, ovoga puta, oni sami nisu i izvođači već to prepuštaju Nikolini Majdak, Marku Jastrevskom, Kati Marušić, Adriani Josipović, Miri Manojloviću te Nikoli Mijatoviću Bangaviju.

Hauka molekula premijerno će biti izvedena 6. lipnja u 21 sat u Kinu SC, a dan kasnije kreću repertoarne izvedbe.

Izvor: SC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.05.2013