Stražnji ulazi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Stražnji ulazi

Izložba predstavlja dijaloge prostora i objekta, prvog tematskog ciklusa Galerije SKC, a na otvorenju će biti promoviran novi broj časopisa Nepokoreni grad.

27.02.2014 - 11.03.2014 , Rijeka - Palach

Otvorenje izložbe Stražnji ulazi zakazano je za 27. veljače u 19 sati u Galeriji SKC, PalachStražnji ulazi predstavljaju dijaloge prostora i objekta, pitanja prvog tematskog ciklusa Galerije SKC. Njih prenose i analiziraju Katerina Duda, Luka Kedžo, Tamara Tokić i Dino Topolnjak, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Akademije dramskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

O prostorima razgovaramo preko objekta: nižemo ih i granamo u odnosu na njega. Tako raslojene prostore često kategoriziramo u dihotomiji velikog i malog, javnog i privatnog, otvorenog i zatvorenog... No, kad objekt priča o prostoru, on priča gestom. I tada polako ulazimo u domenu sjećanja i fragmenata. Predstavljeni objekti i razgovori s njima na Stražnjim ulazima iznose dva početka dijaloga. U prvome, objekt ulazi i modificira. Njegov ulazak počinje stvarati novo značenje onoga što nam je dano kao opće, beskompromisno prisvajajući ga kao svoje. Tada se objekt i prostor zajedno trzaju. Drugi nam svjedoči o prostoru koji nas sastavlja i razdire, (de)konstruira; i tada objekt otkriva svoju fluidnu narav. Stražnji ulazi donose nam prijenos igre prostora i nas, čiji rezultat više priča o nama, ne toliko o njemu. 

Izložba se može pogledati radnim danom od 16 do 20 sati do 11. ožujka.

Prije izložbe, u 18 sati, Katerina Duda predstavit će novi broj časopisa Nepokoreni Grad.

Novi, drugi broj Nepokorenog grada tematizira antifašističko naslijeđe ženskih borbi u Jugoslaviji kao i razgradnju socijalne mreže i posljedice ovakve politike po žene, potom spoj tehnologije i politike u projektu Cibersyn u Allendeovom Čileu, konstituiranje narodne fronte u Francuskoj, probleme pojma Ujedinjene fronte u Engleskoj, kao i radničke borbe u Srbiji. Pored toga, izvještaji sa tribina održanih u prostorima udruge čitateljima daju uvid u perspektive odnosa spram referenduma ili prava manjina, a u intervjuima sa navijačima ili umjetnicima podcrtani su neki od dostupnih alata društvene solidarnosti.

Časopis možete preuzeti ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2014