Strip iz queer pozicije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Strip iz queer pozicije

, Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, u utorak, 17. studenog, u 20 sati, otvorenje je izložbe OSIJEK - BERLIN - BEOGRAD, i druženje s osječkom slikaricom, strip-crtačicom i aktivistkinjom Helenom Janečić.

"Njezini radovi, bilo u mediju slikarstva, stripa ili glazbenog performansa, prepoznatljivi su po autoričinoj osjetljivosti na rodne asimetrije prisutne u društvu, kojima autorica pristupa iz queer pozicije.

Referiranje na popularnu kulturu te autobiografski pristup prisutni su u autoričinom stripu od početka. Međutim dok su se raniji radovi izravno obračunavali sa patrijarhatom koji dominira u stripu kao mediju, ali i popularnoj kulturi općenito, te time bili bliži aktivističkom izričaju, u novijim radovima prevladava autobiografski moment. Brz, spontan i svjež mediji stripa danas autorici omogućava da nam približi vlastitu svakodnevnicu sa svim problemima na koje nailazi u njoj. S jedne strane to su i dalje situacije specifične za mladu lezbijku kao odnosi s njenom djevojkom ili pak krivi pogled koji dobiva kad kupuje muški remen ali s druge strane strip donosi svakodnevnicu u kojoj se može prepoznati velik broj mladih ljudi i van LGBTIQ zajednice. Od života s roditeljima nakon završenog studija, života s voljenom osobom, noćnih putovanja autobusom, odlaska u menzu ili u šoping. Upravo to spajanje queer narativa i narativa svima poznate svakodnevnice novi je doprinos autorice afirmaciji različitosti u društvu", stoji u tekstu Tončija Kranjčevića Batalića.

Helena Janečić rođena je 1979. godine u Osijeku. Diplomirala je 2003. godine na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. godine magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti. Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a izražava se u različitim medijima, od slikarstva i stripa do glazbenog performansa. Njeni stripovi uvršteni su u antologiju Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i nagrade 23. Slavonskog biennala. Godine 2009. njen rad je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.11.2015