Strip je umjetnost! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Strip je umjetnost!

Izdana je deseta, jubilarna zbirka kolektiva Komikaze, domaćih promotora nezavisne strip-scene. Novo izdanje na 143 stranice obuhvaća radove umjetnika s tri kontinenta.

  • A
  • +
  • -
Zbirka kolektiva Komikaze obuhvaća radove umjetnika od Kine preko desetak europskih zemalja do Argentine, te podjednako raznovrsne crtačke i narativne stilove kojima je zajednički tek odmak od mainstreama što ga možemo pronaći na gotovo svakom kiosku svijeta.

U ovoj knjizi čekaju nas radovi nekih od stalnih suradnika kolektiva, poput Igora Hofbauera (autor prepoznatljivih vizuala zagrebačkog kluba Močvara) i Dunje Janković (naša višestruko nagrađivana autorica apstraktnih stripova koja trenutačno boravi u SAD-u), a tu su i neki prvi put objavljeni autori, poput ilustratora Mirona Milića, inače povremenog suradnika Playboya koji svoje radove često izlaže u Europi. Među najmlađim autorima neodoljivim se, pametnim humorom ističe Miran Križanić, u čijim je radovima glavni lik tragikomični kontemplativni snjegović.

Komikaze su mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i fanzinsku distribuciju stripova mladih autora iz različitih zemalja jugoistočne Evrope i šire. Cilj je Komikaza povezati strip aktiviste balkanske regije i Evrope radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Na taj način stvara se mreža strip elektronske distribucije. Logičan sljedeći korak je izdavanje Komikazinih autora/ica u tisku. Izložbe i radionice su dio prezentacije i popularizacije stripa-autora/ica kao i sondiranje novih talenata.

"Smatramo da", stoji na službenoj stranici projekta, "kroz svoju verbovizualnu formu strip skriva mnoge neistražene mogućnosti komuniciranja, izražavanja i izricanja univerzalnih ljudskih vrijednosti, kao što to čine i druge umjetničke forme. Ovaj projekt želi afirmirati strip na upravo ovaj način, dakle kao formu umjetničkog sadržaja. Koncept programske linije je da se kroz seriju akcija na domaću scenu uvede strip kao relevantnu kategoriju stvaralaštva, te ga približi široj publici koja je izgubila zanimanje zbog nedostatka informacija".
Izvor: Komikaze / Igor Hofbauer, Nail Story

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.12.2011