Strip koji se pjeva i predstava koja se čita | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Strip koji se pjeva i predstava koja se čita

Predstava Ljubavni slučaj Fahrije P nastala je prema istoimenom stripu i drugim radovima multimedijskoga umjetnika Željka Zorice Šiša.

13.12.2017 - 15.12.2017 , Zagreb - Teatar &TD

FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Premijera predstave Ljubavni slučaj Fahrije P, istovremeno i opere i koncerta, održat će se u srijedu, 13. prosinca u Teatru &TD, Kinu SC i predvorju Kina SC. Reprizne izvedbe na rasporedu su 14. i 15. prosinca.

Autorski tim koji broji 17 umjetnika iz različitih medija, predvođen glumcem i redateljem Zlatkom Burićem Kićom, animira kazališnu adaptaciju tabli tri stripa Željka Zorice Šiša iz 1984. Grupa autora/ica koji su međusobno vezani ekstremno labavim žanrovskim, estetskim i generacijskim vezama istodobno istražuje i reanimira kreativni arhiv i umjetnost samodokumentacije Željka Zorice, nekadašnjega člana Kugla Glumišta i osnivača nekoliko nezavisnih kazališnih skupina, autora jestivih instalacija i kontroliranih happeniga. Kompletan autorski tim čine Zlatko Buric Kićo, Dragana Milutinović, D.B. Indoš, Tanja Vrvilo, Hrvojka Begović, Dina Puhovski, Sven Jakir, Domagoj Janković, Miro Manojlović, Ivan Marušić Klif, Igor Hofbauer Hof, Henning Frimann Larsen, Peter Oliver Joergensen, Twins -Domagoj Štimac i Damir Begović, Ana Jagnatović Zorica i Vedran Hleb. Svu glazbu u predstavi skladali su Miro Manojlović, Henning Frimmann, Peter Ole Jørgensen i Dina Puhovski.

Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a poslije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitoga rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 11.12.2017