Stručnost ili podobnost? | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Stručnost ili podobnost?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je Vladi na izglasavanje prijedlog odluke o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Vlada RH na zatvorenoj je sjednici potvrdila odluku o sanaciji SC-a te imenovala sanacijsko tijelo: Peju Pavlovića kao sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, Vjekoslava Bratića kao predsjednika Sanacijskog vijeća te Ivu Grgića i Bertu Šalaja kao članove Vijeća. Prema odluci, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provodi sanaciju SC-a, a ministar Željko Jovanović ovako je rezimirao odluku: ''Sadašnja uprava nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Studentskog centra. Kad je prije 11 godina provedena sanacija, a dug iznosio 87,5 milijuna kuna, Studentski centar je završio u plusu od 21 milijuna kuna. Sanacija je trajala dvije godine. Nakon osam godina stvoreno je 110 milijuna kuna novog duga'''.

Potaknuti prijedlogom odluke o sanaciji, djelatnici programa Kulture promjene SC-a obratili su se nadležnim institucijama u otvorenom pismu. ''Zainteresirani za nastavak normalnog funkcioniranja djelatnosti Kulture koji može biti vođen motom stručnosti i iskustva ili pak političkim kadroviranjem želimo postaviti, po nama, važna pitanja nadležnim institucijama'', navodi se u pismu u kojem je, među ostalim, postavljeno pitanje premijeru Zoranu Milanoviću, ''Kako to da ste putem sanacije odlučili nadležnost nad SC-om predati MZOS-u koji je uzrokovao probleme u financijskom poslovanju SC-a?'', te ministru Jovanoviću, ''Kako to da ste Vladi RH predložili sanaciju ustanove kojoj ministarstvo koje vodite duguje 45,8 mil. kuna?''.

Osim direktne optužbe nadležnog ministarstva za probleme u poslovanju, a zbog kojih je isto ministarstvo predložilo sanaciju ustanove, u pismu se postavljaju pitanja o budućnosti vođenja odjela kulture SC-a, nastavku realizacije umjetničkih projekata koji su odobreni i sufinancirani sredstvima EU fondova, nastavku rada SC-a kao važnog čimbenika na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni te potrebi izdvajanja sredstava za kulturni program SC-a čime će se podržati afirmacija i prvi profesionalni radovi studenata umjetničkih, društvenih i humanističkih usmjerenja.

Od važnijih primjedbi koje je ministar znanosti, obrazovanja i sporta uputio upravi, možda se upravo u detektiranju ''objektivnih problema'' poput činjenice da se cijena studentskog obroka nije mijenjala petnaest godina, a smještaj u domu devetnaest godina, te povećanja broja zaposlenih, iako je nadležno ministarstvo zahtijevalo ''racionaliziranje zaposlenih'', nalazi odgovor na pitanje čime će se novoimenovano Sanacijsko vijeće prvenstveno pozabaviti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.01.2013