Studenti i profesori protiv novih zakona | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Studenti i profesori protiv novih zakona

Na tribiti će biti govora o tome što znače upisnine za većinu studenata i zašto zakoni narušavaju autonomiju sveučilišta.

18.05.2011 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Govorit će članovi sindikata Akademska solidarnost – student Mario Kikaš i Neven Jovanović, docent Odsjeka za klasičnu filologiju. Moderator je Alen Sućeska.

Unatoč tome što je akademska zajednica u potpunosti odbacila prijedloge nacrta novih zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo ih je u proceduru nadležnim tijelima.

Donošenje zakona obilježeno je nedemokratičnošću i netransparentnošću, a intencija i u zadnjim prijedlozima zakona ostaje ista – komercijalizacija i privatizacija znanosti i visokog obrazovanja te dokidanje autonomije sveučilišta. Ministar u ustrajnoj medijskoj kampanji obmanjuje javnost ponavljajući da su protivnici paketa zakona zapravo protivnici besplatnog obrazovanja.

Na tribini će gosti razgovarati o tome zašto zakoni ne ukidaju školarine, što uistinu znače upisnine za većinu studenata, zašto zakoni narušavaju autonomiju sveučilišta te kakve bi posljedice ovi zakoni mogli imati na studente, profesore, fakultete i akademsku zajednicu u cjelini. Također, raspravljat će se i o štrajku koji priprema sindikat Akademska solidarnost.

Početak je u 17 sati.

Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 17.05.2011