Studenti su osvojili ovaj prostor | kulturpunkt

Video

Studenti su osvojili ovaj prostor

Vesna Vuković i Branimira Lazarin razgovarale su s jednim od osnivača Studentskog centra, Vlatkom Škaricom.

 

Razgovor je nastao u sklopu [BLOK]-ova istraživačkog projekta Ka SC-u kao javnom dobru 2013. godine, a snimka intervjua u suradnji s Kult TV-om odnosno Kulturom promjene SC-a.

"Istraživanjem Ka SC-u kao javnom dobru želimo ispitati moguće stretegije otpora dominantnom diskursu koji tranziciju iz koncepta društvenog vlasništva u neoliberalni kapitalistički model vidi kao jedinu moguću budućnost i napokon otpora samoj, vrlo mogućoj, privatizaciji SC-a. Pritom SC promatramo kao cjelinu, a kulturnu proizvodnju kao jedan od segmenata u većoj strukturi, koju možemo nazvati pogonom; zanima nas u kojoj vezi su bile, jesu i mogu biti kulturna proizvodnja i studentski servisi (zapošljavanje, prehrana, smještaj). Smatramo da je upravo takav pogled na SC ono što nedostaje u posljednjih 20 godina i da se jedino kroz takvu prizmu može govoriti o očuvanju SC-a i kulture koju proizvodi kao javnog dobra. Takav pogled nije izostao slučajno, već upravo kao paravan demontiranja SC-a kakav je uspostavljen u socijalizmu, po modelu koji možemo usporediti sa sustavnim i namjernim uništavanjem tvornica", opis je projekta.

Istraživanje je provedeno u formi radnih sastanaka sa zaposlenicima, nekadašnjim akterima, studentima i vanjskim stručnjacima. Radni sastanci bili su organizirani u tri tematska bloka: prvi se bavio strukturnim promjenama koje su SC zadesile 1990. i 2000. godine, drugi kulturnim pogonima (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar) kao mogućim mobilizacijskim točkama, a posljednji propitivanjem aktualnog odnosa Kulture promjene i intersektorske suradnje. Također, u 380. broju dvotjednika Zarez objavljen je temat pod nazivom Doviđenja u SC-u koji su uredile kustosice [BLOK]-a, a čije su vizualne priloge potpisali Hrvoje Živčić i Dario Dević.