Studentski etnografski filmski festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Studentski etnografski filmski festival

Na ovogodišnjem izdanju SEF festivala prikazuju se filmovi s tri kontinenta, uz bogat popratni program.

22.05.2015 - 23.05.2015 , Zadar - Razne lokacije

FOTO: El Zoid

Drugi po redu Studentski etnografski filmski festival započinje u petak, 22. svibnja, u 15 sati, u studentskom klubu Božo Lerotić. Prvo događanje na programu je predavanje Senke Božić Vrbančić o snimanju filma o malom restoranu Kupica u Zagrebu koji funkcionira kao društveni klub u kojem se okupljaju marginalizirani, zaboravljeni, alkoholičari, gradski usamljenici, kao i slučajni prolaznici. Predavačica, koja je gostovala i na prošlogodišnjem SEF-u kroz svoje osobno iskustvo će problematizirati mogućnosti dokumentaristike i etnografske reprezentacije. Nakon predavanja slijede prezentacije dva studentska etno časopisa, Kazivač iz Zagreba te Anthropost iz Beograda. Predstavnici Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije iz Zagreba predstavit će i novo izdanje Kluba i trenutne kao i buduće projekte.

Prvi SEF festival rezultirao je inicijativom naziva BALKANTRO mreža, koja će za vrijeme trajanja drugog izdanja festivala imati svoj prvi službeni sastanak. Cilj ove mreže jest okupiti sve članove zainteresirane za umrežavanje u području vizualne antropologije kako bi definirali viziju, ciljeve i radne zadatke radi uspostavljanja aktivne zajednice mladih vizualnih antropologa i njenog što boljeg daljnjeg funkcioniranja. Sastanak će biti održan u Studentskom klubu, 22. svibnja, s početkom u 17.30 sati. Nakon sastanka, bit će predstavljeni filmovi nastali na radionici etnografskog filma Zadar kroz kadar. Prvi dan završava projekcijama filmova u Kapetanskom parku, s početkom u 21 sat, a bit će prikazani filmovi Gastro Nomads, Holding hands, Haraka Baraka, Špaliček rodin, Afluentes, Et levende liv

Drugi dan festivala započinje predstavljanjem Filmskog ureda Zadar, u 13 sati, a nastavlja prezentacijom Haraka Baraka Lane Askari. SEF potom, u 16 sati, ugošćuje i cijenjenog slovenskog etnologa Rajka Muršiča s predavanjem Music, Sounds and Movements: Anthropological Engagement with Popular Music and Modern Soundscapes, koje će poslužiti kao uvod u radionicu Soundwalk koja slijedi u 17 sati, a koja je otvorena za sve zainteresirane za rad sa zvukom i glazbom. Dnevni program drugog dana SEF-a završava projekcijom aktivističkog filma Mreža solidarnosti kojim se nastoji potaknuti rasprava o mogućnostima i potencijalu etnografskog filma u kreiranju i poticanju (pozitivnih) društvenih promjena. 

Večernji program započinje u 21 sat, u Kapetanskom parku, gdje će biti prikazani filmovi Working is growing, Eho tišine, Together as one,Forlon Tudung, Lullaby, Vivah samskara. Festival završava proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, oko ponoći, u subotu 23. svibnja.

Detaljan program možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.05.2015