Studij vladajuće klase | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Studij vladajuće klase

Marcell Mars predstavit će u riječkoj Molekuli rezultate istraživanja političke, etičke i profesionalne odgovornosti vladajuće klase digitalnog svijeta.

  • A
  • +
  • -

Predmet istraživanja Studij vladajuće klase poslovne su strategije, vizije i korporativne misije Googlea, Facebooka, Amazona i eBaya (GFAeB). Istraživanje uključuje dizajn i arhitekturu njihovih tehnoloških infrastruktura, politiku pristupa i upravljanja korisničkim servisima i pripadajućim podacima, kao i aproprijaciju kontrakulturnih, najčešće hakerskih vrijednosti i identiteta. Cilj je istraživanja uspostavljanje metodologije i kritičkog teorijskog instrumenta za analizu i evaluaciju političke, etičke i profesionalne odgovornosti navedenih korporacija prema njihovim proklamiranim misijama i reklamiranim praksama u svijetu u kojem njihovi monopoli zauzimaju sve veći prostor.

Svaki od GFAeB pokrenuti su kao poslovi vođeni isključivo na Internetu. Danas, oni digitaliziraju svjetsku intelektualnu baštinu, planetu Zemlju, Mjesec, mora i podmorje (Google), osiguravaju globalnu platformu trgovanja gdje bilo tko može prodati bilo što bilo kome (eBay), facilitiraju ponudu na tržištu intelektualnog rada tako što spajaju poslodavca s najamnim radnikom bez direktnog kontakta gdje je posao podijeljen u tisuće malih zadataka koje radnicima distribuira online platforma u realnom vremenu (Amazonov Mechanical Turk). Oni znaju tko je prijatelj s kim (Facebook), kakve su čije potrošačke preferencije (Amazon) ili koliko je tko pouzdan prodavač ili kupac (eBay). Oni su vladajuća klasa digitalnog svijeta.

Dosadašnje rezultate istraživanja Nenad Romić aka Marcell Mars predstavit će na predavanju u riječkoj Molekuli u okviru programa Refleks udruge Drugo more, u utorak, 26. ožujka u 19 sati.

Nenad Romić aka Marcell Mars rođen je 1972. godine, studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U sklopu stručnog usavršavanja pet je godina pohađao školu psihoterapije, od 2011. do 2012. bio je istraživač na Jan van Eyck Akademie u Maastrichtu s projektom Ruling Class Studies, a trenutno je na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu. Jedan je od osnivača web dizajn studija ShePOoArts Airways (1997), nevladine organizacije Multimedijalni institut – mi2 (1999), net.kulturnog kluba mama (2000) te izdavačkog projekta i produkcijskog kolektiva EGOBOO.bits (2001). Inicijator je Razmjene vještina (2004) i serije (ne)konferencija Ništa se neće dogoditi (2006) koje su okupile hakersku zajednicu i entuzijaste tehničke kulture u regiji. U polju digitalnih medija organizirao je, producirao, konceptualizirao i kurirao brojne festivale, izložbe i konferencije, a samostalno radi i kao istraživač, programer i umjetnik. Njegov rad priznat je u stručnim pregledima relevantnih praksi medijskog dizajna, umjetnosti i društvenog angažmana u regiji.

KP / drugo more / Fotografija: Paolo Cirio, Face to Facebook

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.03.2013