Stvarajte Zidne novine! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Stvarajte Zidne novine!

Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane na suradnju pri ostvarivanju site-specific projekta urbane memorije.

  • A
  • +
  • -

Ovim pozivom, multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki, poziva zainteresirane građane da im se pridruže u ostvarivanju projekta urbane memorije Zidne novine. Ovaj site-specific rad podrazumijeva kreiranje edicije gradskog glasila, koja je građanima na čitanje dostupna u nekoliko sandučića u centru grada. Zidne Novine pokrenute su 2007. godine u cilju ispunjavanja sedam izloga nekadašnje Hrvatske Kinoteke. Tada su novine poslužile kao komunikacijski kanal, prozor nevidljivog dijela projekta Bilježenje grada/Bilježenje vremena, da bi 2010. postale samostalnim istraživačkim projektom o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu i identitetu. 

Nova edicija Zidnih novina podrazumijeva krovni koncept i temu za osam sandučića u centru Zagreba. Sadržaj će se razlikovati od sandučića do sandučića, a Bacači sjenki će tri rada odabrana na ovom natječaju predstaviti u urbanom okruženju Zagreba. Prijave za projekt Zidnih novina primat će se do 10. ožujka.

Kako kažu iz Bacača sjenki: "Ovaj poziv za stvaralački koncept zovemo suradnjom, jer smatramo da je jedino tako doista moguće postići pravu sinergiju unutar projekta koji je prostorno i konceptualno određen na način kao što su Zidne Novine. Iako je osnovna namjera ovog poziva da se izlaganje autorski izabranog sadržaja osmisli na najradikalniji, najsmioniji i najpromišljeniji način, voljeli bismo da autori u razmišljanje uključe moguće veze koje ti ormarići mogu imati sa svojim okolišem ili bilo čime na što još nismo ni pomislili. Dakle, iako je okvir zadat, svako kršenje pravila i uputa je dobrodošlo!"

Ovaj poziv se prije svega odnosi na vizualne i intermedijalne umjetnike, dizajnere, fotografe, povjesničare umjetnosti, interdisciplinarne istraživače, ali i sve one čiji rad na inovativan način, tehnički i konceptualno, promišlja grad, urbanitet i suživot. Kako bi se prijavili za sudjelovanje u projektu Zidne novine, na ovu email adresu trebate poslati opis i autorsku koncepciju predloženog rješenja, skice u .jpg ili .pdf formatu, životopis i kontakt informacije te kratku motivacijsku izjavu. Žiri u sastavu Ana Dana Beroš, Miljenka Buljević, Elvis Krstulović, Bojan Mucko i Leo Vukelić, do 30. ožujka odabrat će i kontaktirati autore odabranih radova. 

O tehničkim uvjetima, dosadašnjim izdanjima novina, lokacijama i popisu prijašnjih suradnika informirajte se na stranicama Zidnih novina.

Izvor: Bacači sjenki 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.02.2012