Stvaralaštvo nekadašnjeg đaka | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Stvaralaštvo nekadašnjeg đaka

Izložbom Ivana Kožarića Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, zajedno s partnerima i suradnicima, želi uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na više razina.

16.11.2016 - 02.12.2016 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi (Škola primijenjene umjetnosti)

U srijedu, 16. studenog, u 19 sati, Salon Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu ugostit će i izložiti radove jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika u Hrvatskoj – Ivana Kožarića, umjetnika koji je ove godine navršio 95 godina.  

Riječ je o projektu Ivan Kožarić u ŠPUD-u – 75 godina poslije, kojim UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, zajedno s partnerima i suradnicima, ŠPUD-om i Muzejom suvremene umjetnosti, obilježava 75 godina od završetka školovanja u tadašnjoj Državnoj obrtnoj školi koju je pohađao od 1939. do 1941. 

Izložba će obuhvatiti izbor Kožarićevih najranijih crteža i skulptura, iz vremena djetinjstva i rane mladosti (od crteža iz osnovne škole do priprema za Akademiju likovnih umjetnosti),  među kojima su i djela koja do sada nikad nisu bila izlagana. Osim najranijih radova, na izložbi će biti predstavljen izbor iz Kožarićevih recentnih ostvarenja. Izložba će za javnost biti otvorena do 2. prosinca, a otvorit će vrata 134. rođendanu Škole.

Ususret projektu, u svibnju ove godine u sklopu projekta U krugu Škole - zeleni val/Trg anonimnog umjetnika, grupa ABS održala  je radionice s učenicima ŠPUD-a i studentima ALU-a na temu Kožarićeve skulpture "Prizemljeno sunce".

Izložbom Ivana Kožarića u Salonu Izidor Kršnjavi želja je uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na više razina. Jedna od razina je približiti stvaralaštvo nekadašnjeg đaka Škole sadašnjim generacijama ŠPUD-ovaca, a zatim kroz diskurzivnu prezentaciju Kožarićeva stvaralaštva upoznati učenike s metodama i umjetničkim postupcima u hrvatskoj  suvremenoj umjetnosti. To je iznimno važno jer je upoznavanje učenika sa suvremenim umjetničkim praksama nedovoljno prisutno u obrazovnim politikama srednjoškolskog umjetničkog obrazovanja.

Za vrijeme postava izložbe učenici će sudjelovati u obnovi modela skulpture "Hodač", a u vremenu trajanja izložbe bit će za njih organizirana vodstva kroz izložbu, razgovori i diskusije te predavanje koje će održati voditeljica Atelijera Kožarić u Muzeju suvremenu umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković

Druga razina je upoznati širu javnost s procesima obrazovanja u području umjetnosti. Uvriježeno je mišljenje da visokoškolske ustanove u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere, no učenici Škole primijenjene umjetnosti od ostalih se razlikuju upravo po tome što već u razdoblju adolescencije počinju razvijati odnos spram umjetničkog djelovanja i obrazovati se u umjetnosti tijekom odrastanja i sazrijevanja. Brojne generacije bivših učenika i umjetnika čiji se umjetnički rast vezuje uz povijest Škole, svoju su  vezu s umjetnošću ostvarivali kroz dnevnu školsku kreativnu praksu "uvježbavanja" stvaranja umjetničkog djela. 

Ulaz na izložbu je slobodan. Kustosi su izložbe Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Kožarić, Filip Pintarić i Ivan Skvrce, koji ujedno potpisuju i koncept izložbe.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.11.2016