Stvaranje feminističkog rokovnika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Stvaranje feminističkog rokovnika

Izložbom Anojing Bič predstavlja se projekt "Dekonstrukcija Ženskog rokovnika”.

23.02.2016 - 26.02.2016 , Rijeka - Mali salon

Greta Grakalić Rački, Anja Adamović, Tea Šabić, Eric Ušić, Andrea Pliško, Lara Pajazetović, Irena Vinčić, Valentina Grimani, Tihana Šegota, Ivana Mateša, Mia Batinić, Ana Ferenčević i Ana Rukavina studentice su i studenti diplomskog studija pri Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i izložbom Anojing Bič - koja se otvara 23. veljače u 19 sati u Malom salonu riječkog MMSU-a - predstavit će svoj rad temeljen na analizi i reinterpretaciji proizvoda "Ženski rokovnik”.

“Naš projekt se temelji na analizi i reinterpretaciji proizvoda "Ženski rokovnik". Ovaj proizvod, posebno namijenjen ženama, osmislila je gđa Dunja Tadić, koja je krajem 2015. godine objavila i našu inačicu rokovnika pod nazivom Anojing Bič. Naš rokovnik u prodaji našao se po simboličnoj cijeni koju, kao i priliku za objavljivanje, dugujemo gđi Tadić.

Široka dostupnost našeg rokovnika prvenstveno nam je važna zbog njegovog specifičnog (vizualnog i tekstualnog) sadržaja kojim ćemo, vjerujemo, na kvalitetan i pristupačan način uspjeti  zainteresiranima prenijeti dio obrazovnih sadržaja svoga studija. Rad na rokovniku započeo je, naime, na kolegiju "Rodna tekstualnost", a cilj nam je bio pokušati otkriti što je to što se podrazumijeva kao „žensko“ u "Ženskom rokovniku".

Tijekom analize naišle/i smo na stereotipizirajuće obrasce žene, ženskosti i ženskog koji su (i inače) jasno prepoznatljivi na mnogim razinama suvremenog neopatrijarhalnog društva. To nas je potaklo na dekonstrukciju postojećih inačica rokovnika, kao i na kreaciju naše nove varijante. 

Na izložbi u MSU-u bit će predstavljen cjelokupan proces stvaranja našeg feminističkog rokovnika koji je na kraju dobio naziv "Anojing Bič". Taj lik, Anojing Bič, zvijezda je našeg rokovnika. Predstavlja utjelovljenje ženskih stereotipa, ali ih i obrće na duhovit način, a vizualno ju je oživio Enver Krivac. Pojavljuje se pokraj raznih citata koji upućuju na potrebu za emancipacijom žena, ali i na snagu, moć i volju žene da se suprotstavi kapitalističkom patrijarhatu. Njezina bit jest parodiranje prikaza „ženskog“. Ona provocira. Traži da se nasmijemo i šokiramo. Ali, prije svega, da osvijestimo položaj žene u suvremenom društvu i nađemo način kako da ga zajedničkim snagama promijenimo na bolje”, stoji u najavi izložbe.

Izložba je otvorena do 26. veljače

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.02.2016