Stvaranje novih commonsa | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Stvaranje novih commonsa

Izdavačka kuća Sense Publishers objavila je knjigu o perspektivama rada s mladima uz doprinose praktičara i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Mreža mladih Hrvatske

Knjigu naziva Cadjan - Kiduhu: Globalne perspektive rada s mladima (Global Perspectives on Youth Work) urednika Briana Beltona objavila je izdavačka kuća Sense Publishers, najbrže rastući izdavač knjiga u području istraživanja obrazovanja s gotovo 150 naslova godišnje.

U ovoj knjizi akademici, praktičari i znanstvenici iz cijeloga svijeta pokušali su relativno heterogene perspektive rada s mladima predstaviti kao homogenu cjelinu. Knjiga zastupa stav da zatvaranje značenja rada s mladima predstavlja antitezu praksi koja bi posljedično mogla uništiti značenje samog rada te su neki od autora pokušali identificirati što je srž takvog rada. Globalna i povijesna perspektiva rada s mladima pokazuje da se radi o širokom rasponu odgovora na stalnorastući i mijenjajući raspon fenomena, pitanja i smjerova koja postavljaju i propituju društva i mladi ljudi u tim društvima. Odgovori koje nude autori tekstova u knjizi dolaze iz često promijenjivog polja koje tek provizorno nazivamo radom s mladima - čine to iz različitih mjesta i različitih identiteta, no svi određuju što iz svojih akademskih i profesionalnih pozicija prepoznaju kao takav rad.

U poglavlju o "teoriji" rada s mladima Brian Belton piše o profesionalizaciji rada, Curtis Worrell o procesu opadanja i degradacije takvog rada, Dana Fusco o društvenoj arhitekturi, a Hans Skott-Myhre o stvaranju novih commonsa u kontekstu rada s mladima i prijelaznih institucija skrbi. U poglavlju o "organizaciji" rada s mladima Harini Amarasuriya i Jennifer Brooker pišu o treninzima za vodstvo organizacija mladih u engleskom govornom području, o politikama za mlade u nordijskim zemljama piše Helena Helve, Miriam Teuma o istima na Malti, a Emina Bužinkić u Hrvatskoj. U poglavlju o "praksama" rada s mladima pišu Indra Khera, Sofya Gileva, Günter Lücking i Anna Mirga.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.10.2014