Stvaranje platformi za dijalog | kulturpunkt

Vijesti Promo

<

Stvaranje platformi za dijalog

Europa za građane jedan je od programa EU koji prepoznaje potrebu za zbližavanjem različitih kultura, povijesti, identiteta, jezika te promišljanjem točaka susretanja i razumijevanja.

Kao građani Europe i Europske unije pripadamo širem kontekstu previranja i procesa koji s jedne strane mogu stvoriti osjećaj nesigurnosti, no s druge strane nam daju mogućnost da se kroz različite susrete i razmjene upravo suočimo s tim nesigurnostima, bolje ih razumijemo i iz neprilike učinimo priliku za razvoj. Potrebu za zbližavanjem različitih kultura, povijesti, identiteta, jezika te promišljanjem točaka susretanja i razumijevanja prepoznaje i Europska unija, osmišljavajući i osiguravajući financijska sredstva za različite programe.

Jedan od njih je i program Europa za građane kroz koji se želi osnažiti sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice, potaknuti međunarodna partnerstva za provedbu građanskih inicijativa na EU razini, stvoriti preduvjete za oblikovanje europskog građanstva, ali i upoznati građane s radom EU institucija. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske imenovan je Kontakt točkom ovog Programa u Hrvatskoj i u tom svojstvu djeluje od 2007. godine do danas. S ciljem poticanja prihvatljivih prijavitelja za sudjelovanje u projektima financiranim u sklopu ovog Programa, napravljen je kratki pregled dojmova korisnika projekata koji su financirani na natječajima u 2015. i 2016. godini. Brošura je dostupna ovdje.

Naredni rokovi za slanje projektnih prijedloga u sklopu ovog Programa su 1. ožujka i 1. rujna 2017. godine, a sredstva su namijenjena jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te organizacijama civilnoga društva i svim drugim oblicima neprofitnih organizacija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 09.01.2017