Stvaranje povijesti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Stvaranje povijesti

Dokukino KIC u suradnji s Vox feminae festivalom donosi prvi dokumentarni film o rađanju LGBT pokreta u Albaniji.

23.05.2015 - 28.05.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Do početka 21. stoljeća činilo se kao da u Albaniji ne postoje gej osobe. Život u ovoj konzervativnoj državi mnogi bi homoseksualci opisali s tri riječi – strah, izolacija, usamljenost. Film SkaNdal prvi je dokumentarac koji kronološki prati buđenje LGBT zajednice početkom 2000-ih godina i hrabrost grupice aktivista koji su "šarenoj" manjini donijeli društveni vidljivost.

Bojanje klupa u dugine boje ispred predsjedničke palače u Tirani, noćne ulične akcije, pisanje grafita i organiziranje prvih gej partija samo su neki od načina kojima su borci za LGBT prava odlučili stati na kraj homofobiji i pokazati svoju prisutnost u Albaniji. U periodu od pet godina gej zajednica uspjela je pomoću društvenih mreža i medija osnažiti pokret koji je promijenio sliku cijele države. 

Kako ne bismo slavili rodnu ravnopravnost samo nekoliko dana godišnje, Dokukino KIC svakog mjeseca donosi echo Vox Feminae festivala koji svojim rodno osviještenim filmskim, glazbenim i društvenim programom promiče snažne žene, aktivizam i borbu za ljudska prava.

Osim u subotu, 23. svibnja, u 19 sati, film pogledajte i u četvrtak, 28. svibnja, u 21 sat.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.05.2015