Stvaranje proizvodne snage | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Stvaranje proizvodne snage

Objavljen je prvi dio izvođača koji će sudjelovati na prvom izdanju sisačkog Festivala Željezara.

  • A
  • +
  • -

Prvo izdanje Festivala Željezara bit će održano od 6. do 8. lipnja u Sisku, a sastojat će se od umjetničkog, aktivističkog i glazbenog programa. U tri festivalska dana kroz industrijsku zonu Željezare i naselja Caprag prodefilirat će niz umjetnika, aktivista i glazbenika, kreirajući proizvodnu snagu čiji će konačni produkt biti različiti vidovi kulturno-umjetničkog izričaja i društvenosti. 

U umjetničkom programu sudjelovat će niz renomiranih imena koji svoje stvaralaštvo sublimiraju kroz različite forme djelovanja. Najavljeno je sudjelovanje Siniše Labrovića, multimedijskog umjetnika i performera čiji se radovi odlikuju duhovitim, ironijski intoniranim provokativnim nastupima, multimedijske umjetnice i performerice Kate Mijatović, multimedijskog umjetnika, performera i aktivista Slavena Tolja te Andreje Kulunčić, multimedijske umjetnice i aktivistice poznate po društveno angažiranim i kritičkim interdisciplinarnim radovima. U ovom dijelu programa sudjelovat će i umjetnički direktor festivala, multimedijski umjetnik, performer i aktivist Marijan Crtalić, koji višegodišnjim projektom Nevidljivi Sisak kroz niz umjetničkih i medijskih akcija, direktno se sukobljavajući s lokalnim vlastima, vrši javni pritisak na političke strukture moći i pokreće kulturnu revitalizaciju rodnog Siska. 

Aktivistički dio programa čini konferencija na kojoj će sudjelovati niz udruga, organizacija i inicijativa. Mlade antifašistkinje Zagreba održat će predavanje Antifašizam danas, predstaviti časopis Nepokoreni grad te u suradnji s Antifa navijačkom skupinom White Angels organizirati malonogometni turnir "Kup Željezare". Članovi Klubture će u suradnji s lokalnim inicijativama i institucijama održati tribinu o ulogama nezavisne kulture u razvoju Siska, dok će Kontraakcija putem Muzeja kvarta Željezara predstaviti nasljeđe industrijskog i postindustrijskog Siska, odnosno njegovih zajednica, od prvotnog utopističkog koncepta rada i života grada do rezultata tranzicijske pretvorbe. Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) će u sklopu festivala održati raspravu o mogućnostima suradnje između lokalnih sindikata, civilnih udruga i ostalih društvenih aktera s ciljem razvoja grada temeljenog na postojećim kapacitetima građana Siska. Pravo na grad će preispitivati temu demokratizacije stambenog pitanja – kroz intervjue će istražiti način na koji su radnici Željezare ulazili u pravo na stan te kako se danas upravlja zajedničkom imovinom stambenih zgrada i kakve su mogućnosti rješavanja stambenog pitanja u Sisku. 

Glazbeni program uključuje dvadesetak izvođača iz zemlje i regije. Najavljeni su nastupi jednog od najistaknutijih bendova nove beogradske rock scene Repetitora, domaćeg subreaggae benda Antenat, pisca, glumca i anti-kantautora Damira Avdića, skupine ABOP, koja svira elektroničku glazbu popraćenu vizualnim radovima umjetnika I.M. Klifa. Očekuje se i nastup Punčki, tročlanog benda koji je prošlogodišnjim albumom Sunčano s povremenom naoblakom postigao izuzetan uspjeh, a tu je i hrvatska elektro senzacija Popsimonova, domaćoj i stranoj publici poznata po energičnim nastupima, koja će na festivalu predstaviti i novi materijal.

Organizator Festivala je udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom d.o.o. i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske. 

Izvor: Pressing

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.05.2014