Stvarnost je zastrašujuće zamršena | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Stvarnost je zastrašujuće zamršena

Roman Rat i rat mađarskog književnika Lászla Krasznahorkaia, u prijevodu Viktorije Šantić, izlazi u nakladi Oceanmore.

FOTO: The Quarterly Conversation

  • A
  • +
  • -

U romanu Lászla Krasznahorkaia Rat i rat, arhivist dr. György Korin na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati da ne razumije svijet koji ga okružuje. Stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom, jednoznačnost svijeta na koju je dotad bio navikao najednom se pretvara u tjeskobnu, nerješivu zagonetku. U tom mračnom trenutku očajanja započinje putovanje obilježeno sakralnim upletanjem drevnih vremena kojemu je krajnji cilj ništa manje nego pronalaženje izgubljena smisla u svijetu. Korina na tom putu vodi grčki bog Hermes, glasnik i predvodnik, no istodobno i zagonetni, nedokučivi, mračni gospodar, bog noćnih puteva, koji je spreman pokazati relativnost zakona i kompleksnost svijeta.

"Mađarski autor - s kojim je objavljen i intervju na našem portalu - često se kao suvremenik W.G. Sebalda upravo i kategorizira kao literarni pandan pokojnom njemačkom autoru, no s osebujnom poetikom koja ga izdvaja iz suvremenog konteksta kao autora čiji tekstovi slove kao teško prohodni i hermetični. Upravo taj karakter Krasznahorkaiaevih tekstova, prije svega njihovu atmosferičnost, šira javnost zasigurno je upoznala kroz filmske radove mađarskog redatelja Béle Tarra, koji već desetljećima surađuje s Krasznahorkaiem te u njegovim tekstovima nalazi neiscrpnu inspiraciju", istaknuo je Tomislav Žilić pišući o kratkoj priči Posljednji vuki, izašloj krajem prošle godine u izdanju Multimedijalnog instituta.

László Krasznahorkai rođen je 1954. godine u gradu Gyula, u Mađarskoj. Zahvaljujući specifičnom književnom stilu, László Krasznahorkai stekao je, poglavito na njemačkome govornom području, status gotovo kultnog pisca. Njegova su djela naišla na priznanja kritike od SAD-a do Japana. Susan Sontag prozvala ga je suvremenim mađarskim majstorom apokalipse na tragu Gogolja i Melvillea. Napisao je osam romana, nekoliko zbirki priča i eseja, ali i pet filmskih scenarija. Dobitnik je brojnih književnih nagrada među kojima i najvišeg mađarskog državnog priznanja za književnoumjetničko stvaralaštvo – "Nagrade Kossuth". 2014. godine nagrađen je i prestižnom "Nagradom America" za doprinos književnosti.

Izvor: Oceanmore

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.02.2014

VEZANE VIJESTI

Meandrični dinamizam Lászla Krasznahorkaija

Razgovarao: Neven Svilar

Jedan od vodećih europskih književnika danas i dobitnik brojnih uglednih nagrada, László Krasznahorkai, pisac je čudesnog opusa ali i zanimljive biografije.

Izvan svijeta, prema sjećanju

U nakladi Multimedijalnog instituta izašao je prvi hrvatski prijevod Lászla Krasznahorkaia, a besplatno ga se može preuzeti u elektroničkom formatu na Monoskopu.

Od Rancièrea do Krasznahorkaia

Na Monoskopu od sada možete besplatno u elektroničkom formatu preuzeti gotovo sva izdanja Multimedijalnog instituta.