Subverzija u vizualnom | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Subverzija u vizualnom

Kao dio simpozija Vizualni studiji danas: moć slika, u ZKM-u i kinu Europa bit će održana serija javnih predavanja, okruglih stolova i performansa.

  • A
  • +
  • -

Pod nazivom Subversive Art & Theory, u subotu i nedjelju, 8. i 9. studenog, Zagrebačko kazalište mladih ugostit će predavanja Marquarda Smitha, glavnog urednika Journal for Visual Culture, a kino Europa W.J.T. Mitchella sa Sveučilišta u Chicagu, koji će polazeći od svoje recentne knjige Occupy: tri razmatranja neposluha dati pregled upotrebe slika i prostora u pokretu Occupy i Arapskom proljeću.

U ZKM-u će započeti performans Post mortem high fashion Tajči Čekade, nakon čega će autoricu asistenti nositi u mrtvačkom sanduku kroz zagrebačku špicu te je pohraniti u galeriji Karas. Dalibor Martinis predstavit će svoje performanse na filmu, a Siniša Labrović izvesti Fontanu.

Knjigu Bojane Kunst Umjetnik radi. Srodnost umjetnosti i kapitalizma predstavit će autorica, Goran Sergej Pristaš i Marko Kostanić, a u razgovoru o knjizi Suzane Marjanić Kronotop hrvatskog performansa: od Travelera do danas sudjelovat će Tvrtko Zebec, Dubravka Crnojević-Carić, Damir Bralić, Višnja Rogošić, Miško Šuvaković, Jerko Denegri, Žarko Paić i autorica. Raspravu o statusu i recepciji novih teorija suvremene umjetnosti, vizualne kulture i studija performansa u časopisima Život umjetnosti i TVRĐA vodit će Leonida Kovač, Ivana Mance i Žarko Paić.

Održat će se i tri zanimljiva okrugla stola. U raspravi pod nazivom Pokretne slike ili pokretna teorija? sudjeluju Asbjørn Grønstad, Almira Ousmanova i Tomislav Brlek, a tema je uloga filmologije u oblikovanju društvene agende za vizualnu kulturu. Okrugli stol o osobnom iskustvu društvene prakse bit će vođen na temu percepcije praksi društvene umjetnosti. Najprije o pitanju kako se društvena percepcija kao gesta i iskustvo izmjenjuje među generacijama, a zatim o važnosti mrežnog i grupnog iskustva, govorit će Aleksandar Battista Ilić, Ivana Keser, Nives Sertić, Bojan Mucko i Vanja Babić.

Na okruglom stolu koji organizira udruga Domino, pod nazivom Transgresija kanona performansa, sudjelovat će Zvonimir Dobrović, Nicole Hewitt, Grupa ABS i Michael Arzt koji će ukazati važnost mijenjanja pozicije performansa u suvremenom umjetničkom pejzažu.

Točan raspored javnih predavanja, okruglih stolova i performansa potražite na službenoj stranici simpozija.

Izvor: Vizualni studiji / Fotografija: Tajči Čekada, Post mortem high fashion

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.11.2013