Subverzivni čileanski cirkus | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Subverzivni čileanski cirkus

U travanjskom izdanju Kino Cirkus donosi dokumentarac Timoteo's Fabolous Ragged Circus o životu cirkuskih homoseksualnih umjetnika u Čileu.

30.04.2018 , Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 30. travnja u 20.15 sati u Kinoteci Zlatna vrata  Kino Cirkus donosi južnoamerički dokumentarac Lorene Giachino Timoteo's Fabolous Ragged Circus.

Rene, umjetničkog naziva Timoteo, osnivač je i voditelj El Gran Circo Pobre cirkusa koji već 40 godina putuje Čileom i zabavlja obitelji i radničku klasu subverzivnim točkama, cross dressing showovima i nastupima transvestita. Cirkus je ujedno i utočište za malu zajednicu homoseksualnih zabavljača koji s lakoćom propituju pitanje roda i prihvaćaju razlike među članovima s velikom dozom autoironije. Danas, Timoteove poodmakle godine i urušeno zdravlje predstavljaju ozbiljnu prepreku za budućnost cirkusa i zajednice koju je stvorio za sebe i sve kojima je njegov cirkus dom.

Dokumentarni film Lorene Giachino prati svakodnevnicu Timoteovog života u cirkusu - dnevne rutine, sitne sukobe među umjetnicima, ali i njegovu unutrašnju borbu od negiranja mogućnosti da se cirkus ugasi do jake odlučnosti da cirkus nastavi s radom i nakon njegove smrti.

Ulaz na Kino Cirkus je besplatan, a najsretnijeg gledatelja organizator nagrađuje knjigom po izboru.

Film se prikazuje na španjolskom jeziku, s engleskim podnaslovima.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 30.04.2018