Sučeljavanje s prirodnom i prostornom okolinom | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Sučeljavanje s prirodnom i prostornom okolinom

Održava se razgovor o nizozemskom arhitektu i teoretičaru arhitekture Hansu van der Laanu i njegovoj knjizi Arhitektonski prostor.

09.03.2016 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 9. ožujka 2016. godine u 19 sati, u  Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ŠPUD) održava se razgovor o nizozemskom arhitektu i teoretičaru arhitekture Hansu van der Laanu i njegovoj knjizi Arhitektonski prostor. Petnaest lekcija o rasporedu čovjekova životnog prostora. Razgovor će voditi prof. dr. Marcel Bačić i Veljko Armano Linta, arhitekt i prevodilac.

"Van der Laanova je koncepcija arhitekture istodobno i univerzalnija i specifičnije arhitektonska od većine prijašnjih. Univerzalnija je zbog činjenice da polazi od čovjekovog najelementarnijeg iskustva, njegovog sučeljavanja s prirodnom i prostornom okolinom. Specifičnija je po tome što se temelji na eksperimentalno provjerenim izravnim iskustvima arhitektonskih oblika. Niz drugih teorija pokušava arhitekturne oblike ili izvesti iz neoblikovnih uvjeta kao što su funkcije ili konstrukcije arhitekture – važnih, naravno, pri projektiranju ali nebitnih pri percipiranju – ili ih povezati s nekim društvenim uređenjem, ideologijom, dominirajućim ukusom. Van der Laan ne zanemaruje zahtjeve uporabe zgrade, tehnike i materijala gradnje, ali smatra da ti zahtjevi više podliježu etičkim nego estetskim principima te ne rezultiraju pravom arhitektonskom kvalitetom", stoji u opisu knjige.

Više potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.03.2016