Sudbina Vjesnika neizvjesna | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Sudbina Vjesnika neizvjesna

Ministar Linić izjavu o gašenju Vjesnika ogradio je od Vlade te istaknuo da se radi o njegovom osobnom mišljenju.

Nakon što su se medijskim prostorom uz vijesti o proračunu, proširile i one o gašenju Vjesnika, u večernjim je satima na RTL-u ministar financija Slavko Linić, pomalo reterirajući u svom odlučnom "gotovo je, zatvaramo" izrečenom toga popodneva novinarki Vjesnika, rekao da se na Vladi nije raspravljalo o ovom dnevniku niti o tome da će se te dnevne novine ugasiti. Protumačio je također kako su riječi izrečene novinarki Vjesnika, a koje je prenio Business.hr, njegovo osobno mišljenje. U izjavi glasnogovornice Vlade Ivane Grljak, koja je stigla nakon medijskih napisa, također stoji da "Vlada nije donijela konačnu odluku o sudbini Vjesnika". 

Kako se čini, sudbina Vjesnika ipak još nije posve izvjesna, no na mogući ishod Linićevih za sada osobnih stavova prema ovom dnevniku počele su stizati i reakcija javnosti. 

Tako je ispred Hrvatskog PEN centra reagirala njegova predsjednica Nadežda Čačinović izjavom u kojoj ističe važnost ove novine upravo zbog njezine predispozicije da ne bude vođena interesima privatnih vlasnika. "Hrvatski centar PEN-a izražava žaljenje zbog najave ukidanja dnevnika Vjesnik. Bez obzira na propuste uređivačke politike i padanje naklade, Vjesnik predstavlja tip glasila koje načelno služi općem dobru a ne partikularnim interesima privatnih vlasnika. Funkcioniranje javnosti ovisi o prostoru za raspravu i informiranje gdje dobit ne može biti izravna i kratkoročna. Uvjereni smo da je moguće pronaći model potpore Vjesniku koji bi smanjio troškove a ojačao funkcije potrebne javnosti", stoji u priopćenju.

Nedugo zatim stiže i reakcija iz HDP-a, koju potpisuje predsjednik Nikola Petković: "Hrvatsko društvo pisaca protivi se ideji o ukidanju dnevnika Vjesnik. Iako svjesni da se radi o novini koja bi suvremenijom, dinamičnijom i kvalitetnijom uređivačkom politikom mogla postati značajnijim nacionalnim dnevnikom s većom nakladom, Vjesnik ne pogoduje interesima privatnih vlasnika te samu tu činjenicu treba sagledati kao pozitivnu. Ono što još razlikuje Vjesnik od drugih dnevnih novina je prostor kojega taj dnevnik posvećuje kulturi. A kultura je, kao što znamo, sustavno zapostavljana ili trivijalizirana u većini naših medija. Ovakve agresivne 'neoliberalne' rezove u segmente koji su najranjiviji smatramo neprihvatljivim i nadamo se da oni koji će odlučiti o sudbini Vjesnika imaju na umu koncept služenja općem dobru te da će potražiti oblike potpore koji bi pomogli reartikulaciji i rekonfiguraciji uređivačke politike lista u krizi".

Iako se čini da Vlada nije donijela konačnu odluku o Vjesniku, ovi bi događaji, prema svemu sudeći, mogli biti okidač za kritičku raspravu o tiskovini koja je imala i infrastrukturu i predispozicije da postane javni medij. No uslijed političkih makinacija, privatizacije i divljanja tranzicijskog kapitalizma, ostavljena je da trune na periferiji medijske slike u kojoj se za prevlast bore dvije struje tabloidnog novinarstva. Ako se za zloguke najave pokaže da se ipak neće ostvariti, preostaje nadati se da će one potaknuti kvalitetnu restrukturu ovog medija i možda novi uzlet u pravcu nekadašnjeg sjaja. Do neke sljedeće konačne odluke.   

KP

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 14.02.2012