Suđenje umjetnosti | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Suđenje umjetnosti

U okviru festivala Perforacije bit će organizirana ekskluzivna hrvatska premijera predstave Petre Zanki i Tee Tupajić The Curators’ piece: Suđenje umjetnosti.

28.10.2012 - 29.10.2012 , Zagreb - Teatar &TD
  • A
  • +
  • -

Hrvatska ekskluzivna premijera predstave The Curators’ piece: Suđenje umjetnosti Petre Zanki i Tee Tupajić bit će održana u Zagrebu u sklopu festivala Perforacije. Predstavu je zbog nedostatka sredstava u Zagrebu moguće vidjeti samo u nedjelju 28. listopada u Velikoj dvorani teatra &TD s početkom u 21 i 30 sati.

U želji da obrnu perspektivu i u fokus postave one koji su uvijek izvan njega, Petra Zanki i Tea Tupajić prije nekoliko su godina počele specifičnim projektom nazvanim jednostavno The Curators’ Piece, nagrizati matricu mehanizama funkcioniranja suvremeno-umjetničke scene. Iako nisu prve koje se bave onima koji programiraju, selektiraju, odlučuju, prosuđuju i predlažu, razina na koju su podigle problematiziranje te teme do sada nije imala usporedbe. U koordinaciji s mnogim europskim i svjetskim kulturnim ustanovama, ali i izvaninstitucionalnom scenom, okupile su niz kustosa s područja uglavnom izvedbenih umjetnosti koji su pristali da budu “s ove strane zrcala”. U zagrebačkoj predstavi će sudjelovati kustosi Per Ananiassen, Sven Age Birkeland, Florian Malzacher, Priit Raud i Zvonimir Dobrović.  

Tea Tupajić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. 2003. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, Odsjek kazališne režije i radiofonije, koju trenutno završava. U sklopu radionice Boruta Šeparovića ostvaruje solo- multimedijalni performance Tren. Godine 2007. kao stipendist provodi jesenski semestar na sveučilištu IUP, u Pensilvaniji, SAD. Surađivala je i na projektima Branko Gavella u sklopu festivala Eurokaz te s Janom Ritsemm na performansu Oedipus revisited premijerno prikazanom 2010. u briselskom Kaaitheateru. Objavljuje za Frakciju, a 2009. godine je stipendirana od strane bečkog Tanzquartiera.

Petra Zanki izvedbena je i plesna umjetnica rođena u Splitu. Nakon diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nastavlja studij na Odsjeku kazališta i izvedbenih umjetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu. Suosnivačica je Banana Gerile i ekscene, unutar kojih vodi projekte s hrvatskim i inozemnim umjetnicima. Kao autorica i izvođačica radila je s Oliverom Frljićem, Borutom Šeparovićem, Bacačima sjenki i Via Negativom. Objavljivala je u časopisima Kretanja, Kazalište i Frakcija. Godine 2010. zajedno s Brittom Wirthmüller osvaja 1. nagradu na Platformi mladih koreografa Hrvatske, a 2012. dobitnica je stipendije SPAZIO u organizaciji ICK- Emio Greco iz Amsterdama. Petra Zanki je rezidencijalni umjetnik u Zagrebačkom plesnom centru.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.10.2012