Sugestivni autorski pečat | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sugestivni autorski pečat

Multimedijalni rad Sandra Đukića Potrošeni oblik odraz je društva u kojem živimo.

03.12.2015 - 06.12.2015 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

U Pogonu Jedinstvo u četvrtak, 3. prosinca, u 20 sati, bit će otvorena izložba multimedijskog umjetnika srednje generacije Sandra Đukića pod nazivom Potrošeni oblik – The Outworn Structure. Izložba je dio tematskog ciklusa izložbi pod nazivom "Vrijeme" u organizaciji Galerije 90-60-90.

"Radi se o multimedijalnom radu – instalaciji, kombinaciji videa i analogne fotografske arhive – artist book-ova, koji se bavi problemom vremena, odnosno trajanjem i prolaznosti društveno – povijesnih fenomena. I u ovoj seriji postoji subjekt, samo što je sada šahiste zamjenila tvornica – Željezara Sisak, negdašnji industrijski gigant i ponos socijalističke izgradnje i napretka. Što je od tog modernističkog kompleksa ostalo danas, nakon 20-tak godina tranzicije, pretvorbe i promjene tehnološke i ekonomske paradigme, jasno govore autorove fotografije velikog formata snimljene vidljivim sugestivnim autorskim pečatom. Te fotografije svjedoče o nemaru društva o svom (u ovom slučaju vrijednom industrijskom) nasljeđu, kao i nebrizi o njegovim akterima, odnosno radnicima koji su svojom proizvodnjomo nekad u toj tvornici stjecali znatne prihode. 

Najjednostavnije rečeno, serija Potrošeni oblik – The Outworn Structure odraz je društva u kojem živimo i kao takva zauzima svoje mjesto u Đukićevim, ali ne i samo njegovim arhivima. Ovom serijom Sandro Đukić potvrđuje načelo da je autorski osmišljena i tehnološki korektno provedena dokumentacija najbolji kritičar stvarnosti, a da ujedno svojim, u biti ekspresivnim narativom, konstataciju smješta u umjetničke sfere. Treći segment ove izložbe je video rad Daydream koji svojom meditativno – kontemplativnom aurom zaokružuje izložene cjeline i poziva nas da smireno promislimo o svijetu u kojem živimo, o vrijednostima i nedostacima prošlosti, te o našoj budućnosti koju bi trebalo prestati kreirati jeftinim konzumerizmom, već individualnom duhovnom nadgradnjom, koja je taj svijet do sada i pokretala", napisao je u predgovoru izložbi Mladen Lučić.

Izložba ostaje otvorena od 4. do 6. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.11.2015