SummerIsNotOver | kulturpunkt

Najave Izložba

<

SummerIsNotOver

Šejla Kamerić u Rijeci gostuje u sklopu međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS.

07.07.2014 - 24.07.2014 , Rijeka - Art-kino Croatia, Rijeka - Galerija Kortil
  • A
  • +
  • -

Rad SUMMERISNOTOVER, po kojem izložba nosi naziv, serija je digitalnih printova s motivom dima i požara a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao u ljeto prošle godine i na određeni je način umjetničin odgovor na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Rad SUMMERISNOTOVER je već pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj. Na ulicama Sarajeva plakati s motivom dima postavljeni su do kraja srpnja, kao intervencija u javnom prostoru. Šejla Kamerić prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl, i kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta. 

Izložbom u Rijeci autorica istražuje interpretaciju i reinterpretaciju slika. Polazi od pretpostavke da je središnje obilježje modernosti a posebno digitalne modernosti stapanje slika, onih koje su jednom postojale u odvojenim kategorijama – dokumentarne slike, umjetničke slike, slike svakodnevice – u jedan veliki nediferencirani slijed. Sve se slike sada sudaraju jedne s drugima a naše slikama posredovano razumijevanje svijeta doživljava pomak koji ima globalno i povijesno značenje. Postavljanjem slike u različite perspektive (kroz različite forme i različite veličine) sama slika dobiva novu važnost i na privatnoj i na javnoj razini. 

Neki od radova koji će biti prikazani na izložbi nastali su u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu (1987.) koji se u bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno. Pored umjetničkog rada SUMMERISNOTOVER bit će izložena i foto-instalacija June is June Everywhere (self-portrait) što se sastoji od ručno otisnutih crno-bijelih slika koje prikazuju zid izbušen rupama metaka. To je vanjski zid umjetničine spavaće sobe, točno s druge strane njenog uzglavlja. Izložba u galeriji Kortil otvorena je od 7. do 23. srpnja.

U filmskoj večeri Šejle Kamerić, u četvrtak 24. srpnja u 21.30 u Art-kinu Croatia na ljetnoj pozornici bit će prikazan film Šta ja znam (r. Šejla Kamerić i Timur Makarević, BiH, 2007, 16') koji je premijerno prikazan u Corto Cortissimo programu 64. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji i na još 40-ak drugih filmskih festivala, te je osvojio Zlatna kolica za najbolji kratki film na 5. Zagrebačkom filmskom festivalu i nagradu na 15. Addana Filmskom festivalu. Bit će prikazani i Sreća (Glück) (r./s. Šejla Kamerić, BiH, Njemačka, 2010., 17'), Apollo: Prvo ratno kino (r. Šejla Kamerić, BiH, 2013., dokumentarni, 15') i 1395 dana bez crvene (UK, BiH, 2011., 63').

Šejla Kamerić, bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga, rođena je u Sarajevu, a danas osim u Sarajevu živi i radi i u Berlinu. Kamerić je primila ECF Rute Princess Margriet nagradu za kulturne raznolikosti u 2011, DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship u 2007. i Posebnu nagradu na 46. Oktobarskom salonu u Beogradu 2005. U 2004. je osvojila ONFURI nagradu Nacionalne umjetničke galerije u Tirani u Albaniji. Njena djela su uključena u europske kolekcije poput Musée d'Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ERSTE Collection u Beču, Deutsche Telekom u Bonnu te Vehbi Koç zaklade u Istanbulu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.07.2014